Víťazom ceny Anasoft litera 2010 je Stanislav Rakús

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:42 • 2 min
Víťazom ceny Anasoft litera 2010 je Stanislav Rakús

Víťazom ceny Anasoft litera 2010 je Stanislav Rakús

slovakia

left justify in out

img

Piatym laureátom literárnej ceny Anasoft litera sa dnes stal Stanislav Rakús za knihu Telegram, ktorá vyšla vo vydavateľstve KK Bagala. Porota v zložení Zuzana Belková, Jana Cviková, Radoslav Passia, Jaroslav Šrank a Vladimír Petrík vybrala víťaznú knihu z desiatich finálových titulov.
Ocenený autor sa v zbierke štyroch poviedok Telegram opiera o tradičné východiská svojej tvorby. "Jeho výrazné rozprávačstvo je ukotvené v precíznom teoretickom zázemí, má zmysel pre jazykový aj situačný humor, zobrazuje postavy vo chvíľach, keď sa v dôsledku svojich "energických rozhodnutí" zmietajú v trápnej každodennosti," zdôvodnila svoje rozhodnutie porota. Tá zároveň ocenila Rakúsov vynikajúci cit pre slovenčinu, ktorá širokému publiku zaručuje bezprostredný čitateľský zážitok.
Zmysel pre humor prejavil ocenený spisovateľ aj v ďakovnej reči. "Cenu prijímam len z toho dôvodu, že som už v predkremačnom období, to znamená, že moji kolegovia, ktorých si ozaj veľmi vážim, majú ešte veľa šancí ju prijať."
V rozhovore pre TASR Rakús uviedol, že ho ocenenie prekvapilo. "Finálová skupina bola veľmi dobrá a nazdávam sa, že hocikto by sa mohol stať víťazom, prečo sa to stalo v mojom prípade, na to neviem celkom odpovedať, pretože pokiaľ ide o moje ostatné knihy, písal som ich rovnakým spôsobom."
Víťazný súbor próz Telegram je časovo zacielený na druhú polovicu 20. storočia. Má humoristický, groteskný i tragikomický charakter. Dôležitú úlohu v nich zohrávajú parodizujúce literárne motívy i dobové totalitné mechanizmy.
Ocenenie zo slávnostného ceremoniálu si odniesla aj Veronika Šikulová. V internetovom hlasovaní denníka Sme získala cenu čitateľov za knihu Domček jedným ťahom, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.
Anasoft litera je prestížna slovenská literárna cena, ktorá sa udeľuje každoročne za najlepšiu prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku. Honorár víťaza je 10.000 eur. V predchádzajúcich ročníkoch ju získali autori Pavel Vilikovský, Marek Vadas, Milan Zelinka a Alta Vášová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies