Viaznutie pomoci po zemetrasení v Nepale vyvolalo protesty

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 11:37 • 2 min
Viaznutie pomoci po zemetrasení v Nepale vyvolalo protesty

KÁTHMANDU - Približne 200 ľudí v stredu zablokovalo premávku v nepálskom Káthmandu na protest proti pomalým dodávkam pomoci obyvateľom postihnutým zemetrasením z minulého týždňa, ktoré si vyžiadalo podľa najnovších údajov tamojších úradov približne 5000 mŕtvych a 10 000 zranených.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa dostali do menších potýčok s políciou, ktorá však nikoho nezatkla. Jeden z účastníkov tvrdil, že ľudia zatiaľ nedostali žiadnu pomoc, hoci "sú hladní, nemajú čo piť a nemôžu sa vyspať". Vláda, ktorú obyvatelia obviňujú z neschopnosti, ešte v utorok večer priznala "určité slabé miesta v riadení podpornej operácie", minister komunikácie Minendra Ridžal však ubezpečil, že sa to už od nasledujúceho dňa zlepší.


Odhaduje sa, že zemetrasenie z minulej soboty v 28-miliónovej himalájskej krajine postihlo vyše osem miliónov ľudí. V stredu dorazili prvé zásielky potravinovej pomoci do neprístupných okresov blízko epicentra otrasov, kde sa očakávajú najhoršie následky. Polícia v iných častiach krajiny medzitým zadržala desiatky ľudí podozrivých z rabovania opustených domov a vyvolávania paniky prostredníctvom sociálnych sietí a textových správ, kde píšu o blížiacom sa ďalšom zemetrasení. Mnohí obyvatelia sa pritom zo strachu stále zdržiavajú na otvorených priestranstvách, hoci silné následné otrasy už ustali. V troskách zničeného hotela v Káthmandu v stredu našli živého muža, ktorý bol zasypaný 82 hodín a podľa vlastných slov prežil vďaka pitiu vlastného moču. Napriek zraneniam a zápachu z mŕtvych tiel neprestával udierať na predmety okolo seba, čím na seba upozornil tím francúzskych záchranárov.


Nepálsky premiér Sušil Koirala sa pre Reuters vyjadril, že mŕtvych by mohlo byť nakoniec až 10-tisíc, čo by predstavovalo najhoršiu pohromu v dejinách krajiny. Dodávky pomoci a záchranu zranených stále komplikujú prerušené cesty do odľahlých dedín ako aj preťaženie letiska v Káthmandu. Zatiaľ najničivejšie zemetrasenie Nepál postihlo v roku 1934, keď zahynulo približne 8500 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies