Víťaz súťaže Kultúrna pamiatka roka získa 8300 eur

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 06:57 • 2 min
Víťaz súťaže Kultúrna pamiatka roka získa 8300 eur

Víťaz súťaže Kultúrna pamiatka roka získa 8300 eur

slovakia

left justify in out

Víťaz súťaže Kultúrna pamiatka roka 2009, ktorú aj tento rok vyhlásilo Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu (MKCR) SR, získa odmenu 8300 eur.
      Taktiež si odnesie sošku Fénixa, ktorý symbolizuje znovuzrodenie národnej kultúrnej pamiatky alebo pamiatkového územia. V týchto dvoch kategóriách môže porota spolu oceniť štyri projekty. Ide už o piaty ročník súťaže. Jeho cieľom je podporiť zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok či predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva. Projekty obnovy či reštaurovania musia byť zrealizované do konca decembra 2009 a termín uzávierky súťaže je 15. augusta.
      "Je našou povinnosťou starať sa o ochranu a obnovu kultúrneho dedičstva a naším záujmom oceniť tých, ktorí výrazne prispeli k realizácii projektov na základe náročných kritérií. V novembri preto rád odovzdám sošku Fénixa laureátom, ktorých vyberie a navrhne na ocenenie odborná porota," priblížil minister Daniel Krajcer.
      Kritériá na hodnotenie projektov sú kvalita, účelnosť a vhodnosť procesu prípravy a realizácie obnovy či reštaurovania kultúrnej pamiatky alebo obnovy pamiatkového územia na princípe vedeckých poznatkov a s ohľadom na prínos pre ich ochranu.
      V minulosti titul Kultúrna pamiatka roka získali napríklad secesný most v Kráľovej pri Senci, Marianum v Trnave, radnica v Bardejove, Kaplnka sv. Kataríny na Michalskej ulici v Bratislave, v Banskej Bystrici Thurzov dom – Zelená miestnosť, košická Kaplnka sv. Michala Archanjela alebo rímskokatolícky kostol sv. Jakuba Staršieho v Tužine.
      TASR poskytla informácie hovorkyňa rezortu Eva Chudinová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies