Vianočné upratovanie? V hlavnej úlohe citrón a ocot!

NETKY.SK • 5 December 2013, 10:00 • 2 min
Vianočné upratovanie? V hlavnej  úlohe citrón a ocot!

BRATISLAVA – Chystáte sa na vianočné upratovanie, ale nebaví vás investovať do stále drahších a niekedy nie príliš účinných čistiacich prostriedkov? Riešenie je celkom jednoduché: stačí mať po ruke citrón a vínny ocot alebo jedlú sódu. Škvrny tiež odstráni najlacnejšia cola.

slovakia

left justify in out

Nepríjemný pach

Zápach ryby, korenia, či pripáleného koláča spoľahlivo zlikvidujete, ak uvaríte vodu s octom. Tiež je dobré dať do vody niekoľko klinčekov.

Pripálená panvica

Kúpte si lacnú colu a nalejte ju dovnútra. Zahrejte, zamiešajte a odstavte zo sporáka. Pripáleniny by ste potom mali vyliať s colou.

Zanesená kanvica

Pokrájajte citrón na väčšie kúsky a vložte ho do kanvice. Zalejte citrón vodou a priveďte vodu k varu. Nechajte stáť cez noc. Ráno kanvicu opláchnite.

Špinavá mikrovlnka

Dajte do misky šálku vriacej vody a polovičku šálky citrónovej šťavy, vložte do mikrovlnky a ohrievajte 30 sekúnd. Potom misu umyte a mikrovlnku otrite handričkou, nečistoty pôjdu lepšie odstrániť.

Zamazaná rúra

Nánosu na sklenených dvierkach rúry sa zbavíte tak, že zmiešate jedlú sódu s trochou vody, tak aby ste vytvorili pastu. Potom dajte na zem okolo rúry staré noviny a v rukaviciach s handričkou naneste sódu na sklo. Nechajte 15 minút účinkovať, potom všetko zmyte.

Vlastný čistič

Vyrobte si vlastný čistiaci prostriedok. Stačí zamiešať jeden diel bieleho vínneho octu s dvomi dielami vody a citrónovou šťavou. Prípravok sa dá použiť na utieranie nečistôt z kuchynskej linky, ma umývanie podláh. Mastnoty na riade sa zbavíte, ak pridáte do mydlovej vody pár lyžičiek vínneho octu.

Zápach z chladničky

Vydlabte polovičku citrónu a vložte do nej soľ. Citrón potom položte do rohu chladničky.

Špinavý záchod

Lacná cola poslúži tiež na efektívny prípravok pre umývanie záchodu. Nalejte liter coly do misy a nechajte pôsobiť hodinu a dlhšie. Potom misu umyte kefou.

Zanesená sprcha

Škvrny na sprche odstránite, ak ponoríte jej hlavicu cez noc do roztoku z vínneho octu.

Špinavý nábytok

Zmiešajte šťavu z polovičky citrónu so štvrť šálkou olivového oleja a máte skvelé leštidlo na drevený nábytok.

Šedivý koberec

Na vyblednutý koberec nasypte jedlú sódu, nechajte pôsobiť 15 minút a potom koberec povysávajte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona