Vianočné tradície naprieč svetom

NETKY.SK • 17 December 2016, 14:59 • 2 min
Vianočné tradície naprieč svetom

BRATISLAVA - K Vianociam neodmysliteľne patrí stromček, darčeky, koláčiky a množstvo tradícií. Ale v niektorých štátoch panujú veľmi zvláštne zvyky, nad ktorými zostáva rozum stáť.

slovakia

left justify in out

Taliansko: V Taliansku deti čakajú na 6. januára, kedy k nim zavíta škaredá čarodejnica Befana. Má čierny klobúk, červené šaty a do domu vletí komínom. Síce je podľa povestí hrôzostrašná, ale nosí hračky a sladkosti.

 

Veľká Británia: Ako velí prastará tradícia, každý člen rodiny musí svoj vianočný puding ešte pred prvým sústom premiešať v smere hodinových ručičiek.

 

Švédsko: Už od roku 1966 sa vo švédskom meste Gävle postaví vianočná slamená koza. Z toho plynie veľmi divná tradícia, každoročný lov vandalov, ktorí sa ju snažia z nepochopiteľných dôvodov zapáliť.

 

Estónsko: Tam sa pre zmenu na Štedrý večer všetci príbuzní vyzlečú a idú spolu do sauny.

 

Ukrajina: V ukrajinských domácnostiach nenájdete na stromčeku ozdoby, svetielka alebo salónky. Namiesto nich tam nájdete umelé pavučiny.

 

Nemecko: Nemci chystajú pre svoje deti netradičné prekvapenie. Na stromček nainštalujú medzi vetvičky pohár s vodou a prvé dieťatko, ktoré sa neopatrne vrhne na rozbaľovanie darčekov, sa razom ocitá pod sprchou.

 

Venezuela: Vo Venezuele jazdia ľudia do kostola na Vianoce výlučne na kolieskových korčuliach.

 

Japonsko: Milióny japonských rodín chodí na Štedrý deň večerať do rýchleho občerstvenia. Jedia hamburgery, hranolky a zapijú to kolou.

 

Nórsko: Kto nestihol upratať do Štedrého dňa, ten má smolu a musí najkrajšie dni roka tráviť v neporiadku. Na Vianoce totiž Nóri hromadne schovávajú metly na bezpečné miesta. Inak ich ukradnú čarodejnice a zlí duchovia, aj s ich majiteľmi.

 

Južná Afrika: Tam namiesto šalátu s rybou večerajú smažené húsenice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies