Vianočné teplotné rekordy v Európe : Ortuť teplomerov by mohla vystúpiť až na 24 stupňov Celzia

NETKY.SK • 25 December 2015, 12:05 • 2 min
Vianočné teplotné rekordy v Európe : Ortuť teplomerov by mohla vystúpiť až na 24 stupňov Celzia

WASHINGTON/BERLÍN/ATÉNY/MOSKVA - Príroda ponúka počas tohtoročných vianočných sviatkov vo viacerých lokalitách planéty namiesto bielej snehovej pokrývky skôr ukážky jarného počasia. Platí to nielen o starom kontinente, ale napríklad aj o Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Prognózy meteorológov na Štedrý deň hovoria o teplotných rekordoch. Ortuť teplomerov by vraj mohla vo viacerých štátoch na východnom pobreží USA vystúpiť až na 24 stupňov Celzia, čo by znamenalo prekonanie doterajšieho teplotného rekordu v tento sviatočný deň z roku 1933.


Naopak, na severnej časti západného pobrežia USA sa očakávajú mimoriadne intenzívne dažďové zrážky, a to aj z hľadiska tejto oblasti zvyknutej v tomto ročnom období na počasie bohaté na zrážky.


V štáte Oregon si rozmary prírody vyžiadali už tri obete, v meste Portland zasa zaznamenali najvyšší mesačný objem zrážok práve v decembri, a to už týždeň pred jeho skončením. Značné množstvo zrážok zaznamenali aj v meste Seatlle v štáte Washington.


Biele Vianoce nemožno očakávať ani v Nemecku, pričom so snehovou nádielkou tu nerátajú ani do konca kalendárneho roka 2015.


Tamojšia meteorologická služba ráta v predpovedi na sviatočné dni s teplotami od 10 do 16 stupňov Celzia.


Denný teplotný rekord spolkovej republiky však nie je v ohrození, pretože 18,9 stupňa Celzia z Freiburgu spred troch rokov dnes v Nemecku nenamerali ani v tých najteplejších oblastiach.


December 2015 sa však ešte môže stať najteplejším posledným mesiacom roka v Nemecku od začiatku pravidelných meteorologických meraní.
Podstatne miernejšie počasie ako inokedy hlásia aj z iných európskych štátov.


V Grécku nie je napríklad zriedkavosťou, že ortuť teplomerov prekročí v priebehu dňa hranicu 20 stupňov Celzia.


Neobvyklé oteplenie registrujú aj obyvatelia a návštevníci Moskvy, pretože tam činí priemerná denná teplota aktuálne sedem stupňov nad nulou, kým priemerná decembrová hodnota je šesť stupňov pod bodom mrazu.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona