Vianočné príspevky majú dostať penzisti aj budúci rok

NETKY.SK • 10 Október 2013, 16:29 • 2 min
Vianočné príspevky majú dostať penzisti aj budúci rok

BRATISLAVA - Vláda vyplatí penzistom s nízkym dôchodkom vianočné príspevky aj v budúcom roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na rok 2014, ktorý schválila vláda.

slovakia

left justify in out

"Podobne ako v roku 2013 sa na zmiernenie nepriaznivej sociálnej situácie poberateľov dôchodkových dávok rozpočtuje v roku 2014 vianočný príspevok dôchodcom v sume 65 mil. eur," uvádza sa v materiáli. Na vianočné príspevky majú nárok tí penzisti, ktorých dôchodok je do 60 % priemernej mzdy na Slovensku. V decembri tohto roka túto štátnu sociálnu dávku dostanú penzisti s dôchodkom do 483 eur.

Výška vianočného príspevku sa určuje pre každého dôchodcu osobitne podľa stanoveného vzorca. Pevne stanovená je pritom len maximálna suma príspevku, a to 66,39 eura. Nárok na ňu budú mať koncom tohto roka tí dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je v súčasnosti 198,09 eura. Pre ostatných sa výška vianočného príspevku počíta tak, že sa od sumy 66,39 eura odpočíta desatina rozdielu medzi sumou dôchodku a životným minimom. 

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies