Vianočné príspevky k dôchodkom nepodliehajú exekúcii

NETKY.SK • 4 December 2015, 12:46 • 2 min
Vianočné príspevky k dôchodkom nepodliehajú exekúcii

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje dôchodcov, že vianočné príspevky k dôchodkom nepodliehajú exekúciám.

slovakia

left justify in out

"Podľa zákona o poskytovaní vianočného príspevku je tento príspevok štátnou sociálnou dávkou. Na takúto dávku sa exekúcia nevzťahuje,“ uviedol prezident SKE Miroslav Paller.


Ak je voči dôchodcovi vedená exekúcia, môže mať zablokovaný účet, na ktorý mu chodí dôchodok i vianočný príspevok. "V takejto situácii odporúčame

dôchodcom, aby si v Sociálnej poisťovni vyžiadali doklad o poskytnutí vianočného príspevku k dôchodku a preukázali sa ním súdnemu exekútorovi. Ten následne umožní čerpanie tohto príspevku,“ vysvetlil Paller. Podobnému postupu by sa podľa jeho slov dalo predísť, ak by Sociálna poisťovňa vyplácala príspevok k dôchodku poštovými poukážkami, a nie prevodom na účet.


Slovenská komora exekútorov vníma veľmi citlivo situáciu seniorov, ktorí sa pre pôžičky a finančné záväzky bez zodpovedajúceho krytia dostali až do exekúcie. Na svojej stránke www.ske.sk v sekcii Nebuďte naším klientom poskytuje praktické rady, ako sa nedostať do exekúcie. Občanom v exekúcii zasa poskytuje bezplatnú poradňu, ktorá za dva roky existencie pomohla už vyše dvetisíc ľuďom. Modelové prípady z poradne zverejňuje komora od tohto roku aj na webe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies