Vianočné prípravy sú často stresujúce, netreba sa sústreďovať na dokonalosť

NETKY.SK • 23 December 2022, 15:30 • 2 min
Vianočné prípravy sú často stresujúce, netreba sa sústreďovať na dokonalosť

BRATISLAVA - Vianočné prípravy sú často zdrojom stresu namiesto pokoja. Je lepšie nesústrediť sa na dokonalosť a nelipnúť na ideáloch. Odporúča to občianske združenie IPčko, ktoré zároveň prináša viaceré odporúčania, ako sviatky prežiť v psychickej pohode.

slovakia

left justify in out

"Obdobie Vianoc je mimoriadne náročné po všetkých stránkach a finančnú nevynímajúc. Informácie, ktoré na nás vysielajú z obchodných reťazcov, reklám a médií vytvárajú tlak na konzum a ilúziu o tom, ako by mali vyzerať dokonalé Vianoce a že všetko, čo sa odlišuje od tejto predstavy, nie je dostatočné, čo vyvoláva obrovský tlak, frustráciu, stres a tlačí nás do extrémneho míňania financií a materializmu," skonštatoval psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro. Odporúča preto neupínať sa na ideál dokonalých Vianoc. "Máme tendenciu dosahovať ideály alebo sa o ne aspoň snažiť. Nie všetko musí byť dokonalé a je to úplne normálne, nemusíte mať päť druhov koláčov a dokonalo prestreté a všetko upratané. Nie každý musí byť vianočne naladený. Neupínať sa na ideál prináša úľavu a aj pocit slobody," vysvetlil pre TASR psychológ. Pripomína tiež, že nejde o súťaž a namiesto porovnávania sa je lepšie vzájomne sa oceniť a pochváliť. Podotkol, že nie pre všetkých je obdobie Vianoc radostné a nie každý má Vianoce rád. "Oslavujte sviatky v súlade so sebou, doprajte si to, čo potrebujete. Tieto dni by mali byť aj o čase so sebou," odporučil Madro. Radí napríklad venovať čas aktivitám a veciam, na ktoré bežne čas nie je. Odporúča tiež, aby v prípade negatívnych pocitov ľudia nezostávali osamote. "Hovorte o svojich pocitoch, buďte k sebe láskaví a buďte v kontakte s ľuďmi, s ktorými chcete. Vyhľadajte pomoc, ak máte pocit, že je toho veľa a necítite sa OK," uviedol odborník. Rodinám odporúča spraviť si spoločný plán, s kým a ako budú tráviť voľný čas, kedy urobia výzdobu, nakúpia, napečú. Radí tiež neriešiť počas sviatkov polarizujúce témy, ktoré môžu byť zdrojom konfliktov. Všeobecne radí dopriať si dostatok spánku a oddychu, zdravú stravu a nezabúdať na pohyb. "Nemusí ísť o hodinové návštevy 'fitka'. Choďte sa prejsť, zacvičte si jogu, doprajte svojmu telu pohyb, ktorý vám pomôže nabudiť sa," vysvetlil Madro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona