Vianočné príplatky pre gréckych dôchodcov prekvapili ministrov EÚ

NETKY.SK • 9 December 2016, 16:49 • 2 min
Vianočné príplatky pre gréckych dôchodcov prekvapili ministrov EÚ

BERLÍN - Vianočné dôchodky pre gréckych dôchodcov, ktoré ohlásil premiér Alexis Tsipras, prekvapili jeho európskych partnerov. Grécko ani veriteľské inštitúcie pritom na stretnutí Rady ministrov EÚ začiatkom týždňa o tomto kroku neinformovali.

slovakia

left justify in out

Tsipras oznámil, že 13. dôchodok dostanú všetci dôchodcovia, ktorí mesačne poberajú menej ako 850 eur. Podľa výšky dôchodku získajú vianočný príplatok 300 až 830 eur. Celkovo tak Grécko rozdelí medzi 1,6 milióna svojich dôchodcov 617 miliónov eur.

 

Navyše Tsipras nemieni zvýšiť daň z pridanej hodnoty pre východoegejské ostrovy zo 16 na 24 %, hoci tento krok bol dohodnutý s veriteľmi. Podľa premiéra tak neučiní dovtedy, kým obyvatelia ostrovov ponesú najväčšiu záťaž z prílevu utečencov.

 

Ako ďalej tvrdí Tsipras, tieto opatrenia umožnil fakt, že Grécko v tomto roku dosiahne vyšší primárny prebytok (bez dlhovej služby) 1,9 miliardy eur, čo presiahlo veriteľmi stanovený cieľ 0,9 miliardy eur. Experti považujú Tsiprasov krok za reakciu na klesajúce preferencie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies