Vianočné ozdoby a ich pôvod

NETKY.SK • 9 December 2015, 11:00 • 2 min
Vianočné ozdoby a ich pôvod

BRATISLAVA - Vianoce zvyčajne považujeme všetci za tú najväčšiu a najintímnejšiu rodinnú oslavu z celého roka. Tešíme sa na rodinné a priateľské stretnutia, zdobíme nielen svoje obydlia, ale tiež veľmi často záhrady, vchody do domov a niekedy aj svoje pracoviská. Na zdobenie používame tie najrôznejšie vianočné dekorácie a ozdoby. Veľmi často ani netušíme, že takmer všetky vianočné ozdoby majú svoj osobitý príbeh.

slovakia

left justify in out

Tradičnú a nezastupiteľnú úlohu medzi vianočnými symbolmi a dekoráciami majú sviečky. Vo vianočnej ľudovej tradícii mala a má sviečka vzťah k životu obyvateľov a ich domom a príbytkom. Z plameňa a dymu sa veštil život a smrť. Svetlo sviece má doposiaľ symbolický význam ako ochrana pred nebezpečnými silami z vonku. Na stôl sa stavia pre útechu nebožtíkov a odborná literatúra často pripomína aj súvislosť vianočného svetla s návratom slnka v čase zimného slnovratu. Skôr platilo, že v každom príbytku sa malo zapáliť čo najviac sviečok, ktoré sa umiestňovali do okien, na stôl aj na police.

 

Z veľkej časti Európy sú známe stropné závesy z najrôznejších materiálov, najčastejšie zo slamy. Najbežnejšie zo slamených figúrok, ktoré zdobia dnes už skôr iba vianočné stromčeky je slamený kozlík. Veľkého kozla zo slamy so sebou nosievali chlapci, ktorí obchádzali s hviezdou. Slamené, ale aj papierové hviezdy sa tiež vešali do okien.

 

K tradičnej vianočnej výzdobe interiérov patria tiež girlandy. Girlandami sa viazali rodinné portréty. A do girlánd, ktoré slúžili k ozdobe kostolov, sa pridávali ešte figurálne motívy ako napríklad postavičky z jasličiek.

 

Častým symbolom Vianoc sú tiež vtáčiky v najrôznejšom prevedení, či už ako banky, slamové alebo textilné ozdoby. Motívom pre ich zhotovovanie sa stalo posolstvo Vianoc, kedy každý živý tvor by mal žiť v dostatku, pokoji a sýtosti. Verilo sa totiž, že keď vtáky dostanú v zime dostatok stravy, ktorú mali symbolizovať otepy slamy, nebudú v lete nenásytní a nespôsobia teda na úrode žiadnu škodu. Zlým znamením bolo, keď sa ku snopu ako prvé dostali vrany alebo straky, prípadne keď snop spadol pri silnom vetre. Keď však na statkoch umiestnili ľudia von, napríklad na stromy nádielku pre vtáky, bolo jasné, že vianoce už sú za dverami.

 

Medzi tradičné vianočné ozdoby patrí tiež hojdací koník. Vyvedený môže byť v najrôznejších podobách od dreveného ručne vyrezávaného, ​​cez medovníkového až po textilné prevedenie z látok v tradičných vianočných farbách.

 

Aj látky mávali svoju symboliku. Napríklad purpurová látka so zlatou či striebornou niťou mala magickú moc, a tak dokázala zabezpečiť obdarovanému vitalitu, dostatok lásky a pohodu rodinného tepla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies