Vianočné obdobie sa končí v nedeľu 10. januára 2016

NETKY.SK • 24 December 2015, 19:00 • 2 min
Vianočné obdobie sa končí v nedeľu 10. januára 2016

BRATISLAVA - Vianočné obdobie je najkratším liturgickým obdobím cirkevného roka. Začína sa večer 24. decembra vigíliou, čiže predvečerom sviatku.

slovakia

left justify in out

Tradícia vigílnych slávení pochádza zo židovstva, v ktorom sa deň začína predchádzajúcim večerom. Preto sa slávnostné vianočné omše slúžia o polnoci z 24. na 25. decembra. Nadväzuje to aj na biblickú tradíciu, podľa ktorej sa Ježiš narodil v noci.


Hlavná omša je však až na druhý deň predpoludním, na Sviatok Božieho narodenia, ktorý je najdôležitejším dňom Vianoc. Ich druhým vrcholom je slávnosť Zjavenia Pána, čiže Troch kráľov 6. januára. Pripomína Božie zjavenie sa svetu vo svojom novonarodenom synovi. Ním sa vianočné obdobie chýli ku koncu, pretože nedeľu po Troch kráľoch stanovila cirkev ako posledný vianočný deň. V roku 2015 sa vianočné obdobie skončí 10. januára.


Po vianočnom období nasleduje v kresťanskej liturgii Cezročné obdobie. Po ňom sa 40 dní pred Veľkou nocou začína Popolcovou stredou Pôstne obdobie. Zelený štvrtok otvára Veľkonočné obdobie, ktoré sa končí ôsmou veľkonočnou nedeľou, čiže sedem týždňov po Veľkej noci. Obdobie do začiatku Adventu, čiže prípravy na Vianoce štyri nedele pred 24. decembrom, znova vypĺňa Cezročné obdobie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona