Vianočné filmy, ktoré nikdy neomrzia

NETKY.SK • 24 December 2021, 17:00 • 2 min
Vianočné filmy, ktoré nikdy neomrzia

BRATISLAVA - Televízny program ponúka každý rok veľa vianočných hitov. Je pravdou, že väčšinou sa opakuje, no vždy pribudne aj nejaký nový film, ktorý dostane šancu dostať sa medzi tieto stálice.

slovakia

left justify in out

Netky vám prinášajú prehľad titulov, ktoré jednoznačne patria k Vianociam a vôbec nevadí, že ich pozeráme každý rok. Pozrite si naše tipy a možno sa dozviete niečo, čo ste doteraz nevedeli. Príjemnú zábavu.

 

Sám doma

 

Film, ktorý spravil z malého Macaulayho Culkina detskú svetovú hviezdu a doteraz sa mu nepodarilo získať väčšiu slávu, akú mu zaručila postava Kevina McCallistera. Vďaka nej získal nomináciu na Zlatý glóbus. Snímku nakrúcali medzi februárom a májom 1991 na rôznych miestach v štáte Illinois. Na celom svete zarobila 476,7 milióna dolárov a stala sa tak z tohto pohľadu najúspešnejšou komédiou až do uvedenia snímky Vo štvorici po opici 2 (2011). O scenár a produkciu sa postaral John Hughes, režisérom je Chris Columbus. Obaja spolupracovali aj na pokračovaní Sám doma 2: Stratený v New Yorku (1992), v ktorom si z „jednotky“ zahrali Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard a Catherine O'Harová.

 

img

 

Grinch

 

Kto nepozná filmy o malom zelenom škriatkovi Grinchovi, ktorý sa snaží za každú cenu prekaziť Vianoce, je načase, aby sa s ním zoznámil. Pôvodný príbeh napísal ešte v roku 1957 americký spisovateľ Theodor Seuss Geisel, známy pod menom Dr. Seuss. Na filmové plátno ho preniesli hneď v niekoľkých spracovaniach, či už ako animovaný alebo hraný film. V snímke z roku 2000 stvárnil Grincha legendárny komik Jim Carrey a úlohy rozprávača sa v pôvodnom znení ujal Anthony Hopkins. Film triumfoval na udeľovaní Oscarov aj cien BAFTA, kde získal sošky za masky.

 

Elf

 

Úplne iné poslanie má ďalší skvelý americký komik Will Ferrell vo filme Vianočný škriatok (2003). Toho posiela medzi ľudí samotný Santa Claus, aby našiel svojho skutočného otca. Jeho úloha sa napokon trocha skomplikuje, pretože musí rodine vrátiť vianočného ducha, ktorý sa vytratil. Herec si vyslúžil veľké uznanie fanúšikov a kritikov, pričom mnohí doteraz tvrdia, že je to jeden z jeho najlepších hereckých výkonov. Snímka, ktorá inšpirovala aj vznik broadwayského muzikálu, sa často objavuje na zozname najlepších vianočných filmov všetkých čias.

 

img

 

Zázrak v New Yorku

 

Snímka známa aj pod názvom Zázrak na 34. ulici patrí medzi filmové klasiky. Platí to v prípade, ak hovoríme o verzii z roku 1947, v ktorej si zahrali Maureen O'Harová, Gene Lockhart alebo Natalie Woodová, alebo o diele z roku 1994 s Richardom Attenboroughom či Elizabeth Perkinsovou. V oboch sa Santa Claus snaží ľudí presvedčiť o čare Vianoc. Prvá menovaná bola oveľa úspešnejšia z pohľadu uznania kritiky, získala totiž tri Oscary a dva Zlaté glóbusy.

 

Polárny Expres

 

Film z roku 2004 je o chlapcovi, ktorý neverí na Santa Clausa, o ceste na severný pól a malej rolničke, ktorá všetko zmení. Snímka predstavuje ďalšiu vydarenú spoluprácu režiséra Roberta Zemeckisa a herca Toma Hanksa, ktorí sa stretli aj pri nakrúcaní Forresta Gumpa (1994) či Stroskotanca (2000). Vytvorili ju jedinečnou technológiou, keď skutoční herci zahrali svoje úlohy a napokon ich pomocou počítača premenili na animované postavy. Vďaka tomu sa dostala aj do Guinnessovej knihy rekordov. Na jeho produkciu vyčlenili na tie časy bezprecedentnú sumu 165 miliónov dolárov.

 

img

 

Všade samé zvončeky

 

Arnold Schwarzenegger už viac ráz dokázal, že mu pristanú nielen akčné postavy, ale že svoj talent vie zužitkovať aj v komédiách. Rovnako je tomu aj v tomto filme z roku 1996, kde sa predstavil ako otec Howard Langston, ktorý sa snaží na poslednú chvíľu kúpiť vytúžený darček pre svojho syna. Ten je však v celom meste vypredaný a Howard musí tento problém vyriešiť. Kritikom sa snímka veľmi nepáčila a dokonca sa dostala aj pred súd. Firme 20th Century Fox nariadili zaplatiť 19 miliónov dolárov spoločnosti Murray Hill Publishing za údajnú krádež námetu. O tri roky neskôr však súd tento verdikt zvrátil. Dielo sa dočkalo aj pokračovania s názvom Všade samé zvončeky 2. Zahrali si v ňom Larry The Cable Guy či Brian Stepanek.

 

Smrtonosná pasca

 

Nie každý je počas Vianoc fanúšikom rozprávok, romantických či komediálnych filmov. Pre tých, ktorí dajú radšej prednosť akčným sviatkom, sú ako stvorené filmy Smrtonosná pasca (1988) a Smrtonosná pasca 2 (1990). Obidva sa odohrávajú počas Vianoc a v oboch sa neporaziteľný Bruce Willis v úlohe policajta Johna McClanea snaží prekaziť plány teroristov a zároveň zachrániť svoju manželku Holly. V prvej časti sa ako vodca zločincov predstavil skvelý Alan Rickman, ktorý je známy aj mladšej generácii ako Severus Snape z filmov o Harrym Potterovi. V pokračovaní si zahral generála, ktorého chcú teroristi oslobodiť, taliansky herec Franco Nero.  

 

Pelíšky

 

Kultový film českého režiséra Jana Hřebejka mal premiéru v roku 1999. Vianociam je síce venovaná len časť snímky, no vďaka bravúrnym hereckým výkonom a citu pre detail kostýmov či dialógov patrí medzi tie najlepšie diela česko-slovenskej kinematografie. Napokon, aj samotní tvorcovia radi spomínajú na nakrúcanie, uvoľnenú atmosféru, a tiež na vlastný prínos jednotlivých kolegov do scén. Film získal okrem iného aj 8 Českých levov. O hudbu sa postarali Ivan Hlas a Ivan Král, ktorý mal úspešnú kariéru v USA, kde hrával napríklad s Patti Smith či Iggy Popom. Pelíšky sú tiež bohatou studňou „hlášok“, ktoré rezonujú medzi ľuďmi dodnes. Veď kto by nepoznal predpoveď Jiřího Kodeta: „Dávam boľševikovi rok, maximálne dva.“

 

 

Krídla Vianoc

 

Český film, ktorý nakrútila režisérka Karin Krajčo Babinská, je zameraný prioritne na dospelého diváka. Prelínajú sa v ňom rôzne osudy, osobnosti a situácie, ktoré zaujmú svojím reálnym spracovaním. Filmárka, ktorá si napísala aj scenár, obsadila do snímky lídra kapely Kryštof Richarda Krajča. Počas nakrúcania medzi nimi preskočila iskra a neskôr sa zosobášili. V ďalších úlohách sa predstavili napríklad Vica Kerekes, David Novotný alebo Jakub Prachař. Vo filme zaznie aj veľký hit Cesta, ktorý nahrali práve Kryštof s pesničkárom Tomášom Klusom.

 

 

S tebou ma baví svet

 

Obrovský hit, ktorý sa pôvodne nemal ani dostať do kín a bol určený len pre televíziu. Osud to však zariadil inak a komédia, ktorú režírovala Marie Poledňáková, sa každý rok objaví v čase Vianoc na televíznych obrazovkách. Vyslúžila si to zrejme zasadením deja do krásneho, zasneženého prostredia, keďže samotným Vianociam sa nevenuje. Komické situácie, dialógy, výborné výkony dospelých i detských hercov mali iste podiel na tom, že film vyhral anketu Najúspešnejšia česká komédia storočia. K filmu patrí aj hit Sladké mámení, ktorý v ňom s originálnou choreografiou odprezentovala Zdena Studenková. Pieseň však spieva Helena Vondráčková.

 

Prečítajte si: Zákulisie rozprávkovej klasiky, časť prvá. Čo všetko ste o známych tituloch nevedeli?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona