Žĺtkové hviezdičky
Potrebné suroviny: 2 žĺtky, 200 g práškový cukor, 2g Salajka (iný názov je jelenia soľ, amonium, hydrogenuhličitan amónny), 28 g hladká múka
Príprava receptu: Pri týchto koláčikoch je príprava dvojfázová. Prvý deň vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a zapracujeme Salajku. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke stáť do druhého dňa. Na druhý deň pridáme k zmesi druhú polovicu cukru a múku, premiešame a na vhodnej podložke rukami zmiesime na kompaktné cesto. Ak cesto lepí, podsýpame múkou alebo práškovým cukrom. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Zvyšné cesto opakovane zmiesime, vyvaľkáme a znovu vykrajujeme. Odporúčame vykrojiť skôr menšie tvary, pretože koláčiky v rúre do výšky výrazne narastú. Pečieme v rúre zohriatej na 160°C 10 minút.

Opité šuhajdy
Potrebné suroviny: 100 g mletých orechov, 50 g práškového cukru, 200 g čokolády na varenie, rum podľa chuti, 5 PL oleja, orechy na zdobenie
Príprava receptu: Čokoládu s olejom rozpustíme nad parou. Ostatné suroviny okrem orechov na zdobenie zmiešame na polotuhú tvárnu hmotu, z ktorej robíme guľky, tieto vložíme do papierových košíčkov, jemne pritlačíme a vrch zalejeme roztopenou čoko polevou, ozdobíme polovicou vlašského orecha a necháme v chlade stuhnúť.

Vanilkové rožky
Potrebné suroviny: 340 g hladkej múky, 250 g masla, 140 g mletých orechov, 70 g práškového cukru, dreň z 1 vanilkového struku, 1 vajce, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie
Príprava receptu: Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút v chlade. Potom si ho rozdelíme na polovicu, z každej vytvoríme valček, ktorý rozkrájame na rovnako veľké kúsky. Z nich potom ručne vytvarujem rožteky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10-15 minút na 180 °C. Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Medovníky
Potrebné suroviny: 500 g hladkej múky, 2 lyžice masla, 125 g práškového cukru, 2 vajcia + 1 vajce na potieranie, 6 PL medu, 2 PL marhuľovej marmelády, 2 ČL sódy bikarbóny, 2 ČL mletého zázvoru, 1 ČL mletej škorice, 2 ČL perníkového korenia, 1 PL kakaa
Príprava receptu: Do misy si pripravíme múku. Na miernom ohni v malom hrnci roztopíme maslo a pridáme k nemu cukor. Zmes miešame a vytvoríme tak hladkú hustú pastu. Hrniec odstavíme z ohňa a pridáme do zmesi 2 vajcia, med, marmeládu a sódu bikarbónu. Poctivo miešame do hladka, až kým zmes nechytí jemne penovú konzistenciu a objem. Postupne pridávame kakao a všetky koreninové prísady. Takto pripravenú zmes pridáme k múke a vypracujeme cesto. Cesto potrebuje odpočívať v chlade. Ideálne je, ak ho necháme odpočívať cez noc, prípadne aj 24 hod. Cesto vyložíme z chladničky a počkáme, kým bude mať izbovú teplotu, inak sa s ním bude zle pracovať. Pred vykrajovaním tvarov vyvaľkáme cesto na 3 mm tenký plát. Pečieme do hneda. Ihneď po upečení potrieme rozšľahaným celým vajcom.

Čokoládové popraskance
Potrebné suroviny: 230 g čokolády ,60 g masla, 100 g kryštálového cukru, 2 veľké vajcia, mandľový(vanilkový)extrakt, 200 g hladkej múky, štipka soli, 1/2 prášku do pečiva
Príprava receptu: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť. Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme mandľový(vanilkový)extrakt. Primiešame čokoládu. Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva. Vmiešame do cesta. Cesto zakryjeme fóliou a dáme na tri hodiny do chladu. Potom tvarujeme guľôčky a každú dobre obalíme v práškovom cukre. Dáme na plech a pečieme pri 170 stupňoch asi desať minut.

Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.