Vianoce slávia aj v nemocniciach a ústavoch, bude i sviatočné menu

NETKY.SK • 24 December 2016, 11:38 • 2 min
Vianoce slávia aj v nemocniciach a ústavoch, bude i sviatočné menu

BRATISLAVA - Bratislavské nemocnice a ústavy pripravujú pre pacientov na Štedrý deň sviatočné menu.

slovakia

left justify in out

Budú podávať tradičnú večeru, pre ľudí s diétou pripravili ľahšiu alternatívu. Pre deti prichystali sponzori darčeky. Počas Vianoc prispôsobujú niektoré zdravotnícke zariadenia aj návštevné hodiny. Pacienti, ktorým to zdravotný stav dovoľuje, odišli na sviatky za rodinou.

 

"Budeme servírovať zemiakový šalát s majonézou a rybou, chýbať nebudú koláče, ovocie, džús, oblátky a med," povedala pre TASR Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Kapustnica bude súčasťou obedového menu. Malí pacienti dostanú aj darčeky. Počas sviatkov prispôsobuje detská nemocnica aj návštevné hodiny. "Napríklad na detskej onkológii môžu pacienti tráviť Vianoce na oddelení v širšom kruhu rodiny, chceme, aby sa aspoň sčasti cítili ako doma," povedala Kamenická. Vlani ležalo v nemocnici počas Vianoc asi 90 detí.

 

V detskom kardiocentre dostanú malí pacienti hračky, tiež niekoľko balíčkov so sladkosťami a ovocím. Takisto sa tam podáva tradičné sviatočné menu a inak tomu nie je ani v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). "Aj tu dostane pacient balíček, možno v ňom nájsť vianočné oblátky, med, vianočné pečivo a ovocie," povedala pre TASR hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová. Návštevné hodiny sú rovnaké ako počas roka.

 

"Počas vianočných a novoročných sviatkov sme za voľnejší režim návštevných hodín," uviedla pre TASR Viktória Vasilenková, hovorkyňa Národného onkologického ústavu (NOÚ). Príbuzní a priatelia teda môžu svojich blízkych navštíviť po dohode s personálom aj mimo štandardných návštevných hodín. Štedrá večera v NOÚ kopíruje sviatočné menu, chýbať nebude ani kapustnica. Pacientom s diétou ponúknu kyslú polievku, pečenú rybu, zemiakové pyré a kompót.

 

Návštevné hodiny počas sviatkov sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) nelíšia od víkendového režimu. Pacienti s diétou budú večerať zemiakové pyré, dusenú rybu a cviklu. "Ostatní si pochutia na tradičnej štedrej večeri," dodala hovorkyňa UNB Zuzana Eliášová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies