Vianoce prežije v extrémnej chudobe viac než miliarda ľudí

NETKY.SK • 12 December 2017, 06:00 • 2 min
Vianoce prežije v extrémnej chudobe viac než miliarda ľudí

BRATISLAVA - S chýbajúcim prístupom k čistej a bezpečnej pitnej vode či potravinám, nedostatočnými podmienkami na hygienu, zdravotnú starostlivosť či vzdelanie podľa odhadov vo svete zápasí viac ako miliarda ľudí, ktorá prežije nadchádzajúce obdobie Vianoc v extrémnej chudobe. Agentúru SITA na to upozornila PR manažérka Človeka v ohrození Miroslava Ábelová a pripomenula, že v boji s chudobou môžu pomôcť aj bežní ľudia.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa organizácie Človek v ohrození Braňa Tichého majú aj ľudia v najchudobnejších častiach sveta právo na rovnaký dôstojný život ako my. „Humanitárna pomoc je podanou rukou týmto ľuďom, o ktorých osud rozhodol, že sa nenarodili v rodine v Bratislave či Košiciach, ale v slume na predmestí Mombasy. Ľudia žijúci v chudobe nezaháľajú a celý ich svet a život sa točí okolo zháňania obživy pre seba a svoju rodinu. V tejto snahe im chceme pomôcť tak, že im poskytneme jeden nástroj, napríklad poľnohospodárske zviera, ktoré im prístup k obžive výrazne zlepší," povedal Braňo Tichý.

Tichý zároveň vysvetlil, že príčinou extrémnej chudoby je často kombinácia prebiehajúceho vojenského konfliktu či občianskej vojny s chudobou, ktorú spôsobuje nízka rozvinutosť krajiny alebo jej infraštruktúry. „Tieto krajiny si v dôsledku rozhodnutí či skorumpovanosti svojich politikov neboli schopné vybudovať hospodárstvo, ktoré by produkovalo vyššiu pridanú hodnotu, a preto sú často závislé od vývozu surovín alebo tovarov s nízkou pridanou hodnotou,“ povedal riaditeľ Človeka v ohrození.

Mimovládna organizácia Človek v ohrození pred Vianocami spustila charitatívny e-shop Skutocnydarcek.sk. Ako uviedol riaditeľ Človeka v ohrození Braňo Tichý, cieľom akcie je motivovať ľudí k pomoci v najchudobnejších častiach sveta, ale i v chudobných komunitách na Slovensku. Darca si na internetovej stránke vyberie darček, ktorým môže byť napríklad živá koza, dvadsať kurčiat, pumpa a kanistre na vodu, či záchod, kúpi ho a zaplatí rovnako ako v bežnom e-shope a následne získa certifikát o nákupe, ktorý spolu s venovaním môže darovať blízkemu. „Vybrané darčeky nakúpime priamo v krajinách, kde pôsobíme a darujeme ich ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú - väčšina preto pôjde do Kene, Južného Sudánu, Afganistanu, Iraku, Libanonu, Nepálu, ale aj na Slovensko,“ povedal Braňo Tichý a dodal, že všetci darcovia dostanú informáciu o použití daru, pôjde tak o adresnú pomoc.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies