Viacnásobné hlasovanie by sa už nemalo opakovať

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 11:40 • 2 min
Viacnásobné hlasovanie by sa už nemalo opakovať

BRATISLAVA - Viacnásobné hlasovanie z prvého kola prezidentských volieb by sa v druhom kole opakovať nemalo. Voliči bez trvalého pobytu na Slovensku totiž môcť hlasovať až po tom, čo Register obyvateľov potvrdí, že skutočne nemajú trvalý pobyt v krajine.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra k tomuto opatreniu pristúpilo po tom, ako spätnou kontrolou po prvom kole volieb zistilo štyri prípady dvojnásobnej voľby. Orgány činné v trestnom konaní by sa nimi mali zaoberať pre podozrenie z trestného činu marenia priebehu volieb prezidenta.
      

Viacnásobné hlasovanie ukazuje aj video, ktoré sa na webe objavilo počas volebného dňa. Hovorí o tom, ako možno trikrát odvoliť v rôznych volebných miestnostiach. Jedenkrát na občiansky preukaz, čím volič potvrdzuje svoj trvalý pobyt na Slovensku. V ďalších dvoch prípadoch na cestovný pas.
      

Dosiaľ mohli občania bez trvalého pobytu na Slovensku hlasovať po tom, ako predložili volebnej komisii cestovný pas a vyhlásili, že nemajú trvalý pobyt v krajine. Aby nedochádzalo k viacnásobnému hlasovaniu, pri druhom kole sa bude vyhlásenie o trvalom pobyte preverovať v Registri obyvateľov.
      

Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho. V deň hlasovania však musia byť na Slovensku, zo zahraničia sa voliť nedá. Hlasovať možno v mieste trvalého bydliska, ale aj mimo neho. Na voľbu mimo svojho domova je potrebný voličský preukaz. Vďaka nemu možno hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Volič s trvalým pobytom na Slovensku sa musí preukázať občianskym preukazom, volič bez trvalého pobytu v krajine cestovným pasom.
     

Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 29. marca. Zídu sa v ňom premiér Robert Fico, ktorého v prvom kole volilo 28 percent ľudí, a Andrej Kiska, ktorého v prvom kole podporilo 24 percent voličov. Jeden z nich nahradí súčasnú hlavu štátu Ivana Gašparoviča. Funkčné obdobie sa mu skončí 15. júna. Vtedy bude inaugurovaný nový slovenský prezident.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies