Viacero základných škôl pod Tatrami prešlo rekonštrukciou

NETKY.SK • 23 August 2010, 13:05 • 2 min
Viacero základných škôl pod Tatrami prešlo rekonštrukciou

Viacero základných škôl pod Tatrami prešlo rekonštrukciou

slovakia

left justify in out

img

Na budúci týždeň sa otvoria brány základných škôl (ZŠ), tie pod Tatrami sú na nový školský rok pripravené, niektoré z nich prešli počas leta rekonštrukciou alebo inováciou. Vedúca odboru školstva, mládeže a športu na Mestskom úrade v Poprade Edita Pilárová pre TASR uviedla, že rekonštrukciou prešlo hneď niekoľko ZŠ v meste Poprad.
      "Prostredníctvom eurofondov sme robili rekonštrukciu na ZŠ s materskou školou (MŠ) na Tajovského ulici. V hodnote 700.000 eur sa robila kompletná výmena okien, rekonštrukcia fasády a štyri učebne dostali novú tvár, vrátane interaktívnych tabúľ," priblížila najväčšiu rekonštrukciu v Poprade. Spoluúčasť mesta na projekte je 5% a cieľom je predovšetkým znížiť náklady na prevádzku tepla.  Primátor mesta Anton Danko je známy svojím kladným prístupom k športu, a aj to je jeden z dôvodov, prečo prešiel rekonštrukciou aj športový areál ZŠ na Dostojevského ulici. Mesto na tento projekt vynaložilo približne 300.000 eur. "Bude to nové hniezdo športu, ktoré bude slúžiť všetkým školám, centru voľného času, ale aj dospelým osobám, ktoré bývajú v okolí," uviedla Pilárová. Ihrisko bude vhodné pre akýkoľvek šport, od atletiky až po kolektívne športy. Pre deti bude jeho prevádzka zdarma, pre dospelých občanov mesto určí poplatok.
      Poslednou veľkou rekonštrukciou v Poprade prešla ZŠ s MŠ na ulici Francisciho 1, o ktorú je každoročne veľký záujem. "Tam budujeme prístavbu, pretože škola má málo priestorových možností," zdôvodnila Pilárová. V minulosti sa vedľa školy predal pozemok pod nafukovaciu halu a z tohto predaja sa financuje spomínaná prístavba. Tohto roku tam mesto investovalo 100.000 eur, v minulom roku to bolo ďalších 200.000 eur.
      Takmer vo všetkých školách v Poprade menili počas prázdnin okná, výnimkou sú len dve školy, a to ZŠ v Matejovciach a vo Veľkej. Dohromady stála výmena okien v siedmich školách 100.000 eur, prostriedky išli z prevádzkového rozpočtu jednotlivých škôl. "Okrem toho bežia aj štyri vzdelávacie projekty z eurofondov, v Matejovciach, na Dostojevského ulici, na Francisciho 1 a na Jarnej ulici, každý z nich stojí 150.000 eur," informovala Pilárová. Časť týchto finančných prostriedkov je určená na obnovu techniky v triedach a časť na vzdelávanie pedagógov.
      Pilárová ďalej uviedla, že podľa jej informácií nemala žiadna škola problémy s osadením štátnych symbolov do tried a k začiatku školského roka by ich mali mať všetky ZŠ v meste. Poprad je známy svojím pozitívnym prístupom k športu, mesto sa preto prikláňa k návrhu novej vlády, aby boli ihriská v školách prístupné deťom aj mimo vyučovacích hodín. "My už teraz budujeme športové ihriská, chceme, aby to bolo prístupné až do večerných hodín, už v minulosti sme objekty sprístupňovali pre verejnosť, je však potrebné vyriešiť problém vandalizmu," dodala Pilárová.
      V štádiu dokončovania je rekonštrukcia ZŠ Nižná brána v Kežmarku, ktorá sa začala v roku 2009. "Celková rekonštrukcia je v hodnote 1,875 milióna eur, spolufinancovanie mesta je v tomto prípade 523.000 eur," konkretizovala vedúca oddelenia školstva na Mestskom úrade v Kežmarku Renáta Kroková. Rekonštrukcia sa týkala opravy strechy, výmeny okien, novej fasády a kotolne. Dokončenie je naplánované na september, vyučovací proces by však nemal byť narušený.
      Okrem toho sa v meste chystá rekonštrukcia budovy a príslušného areálu ZŠ Hradné námestie. "Ide o historickú budovu, bude sa to týkať opravy strechy, výmeny okien, cvičebne pre zdravotne oslabených žiakov a vonkajšieho ihriska, meniť sa bude aj ústredné kúrenie a rekonštrukciou prejde kotolňa," priblížila Kroková. Okrem toho mesto plánuje vymeniť svietidlá v tomto areáli za úspornejšie. S rekonštrukciou sa začne na jeseň a oprava školy si vyžiada takmer 550.000 eur, z toho 5% financuje mesto, zvyšok je z eurofondov. Okrem toho získal Kežmarok dotáciu z Ministerstva školstva SR na výmenu okien na ZŠ dr. D. Fischera ll. v hodnote 98.000 eur.
      Aj mesto Kežmarok je za to, aby sa školské areály využívali aj po skončení vyučovania. Veľmi dobré skúsenosti majú s tým na ZŠ Nižná brána, prednosť však majú organizované podujatia. Podobne je to aj s hokejbalovým ihriskom ZŠ D. Fischera 2, tu je však potrebné doriešiť prevádzkový poriadok. "Ak máme sprístupniť všetky ihriská, tak je potrebné doriešiť ich dozor, nejaké šatne, kde sa môžu deti prezliecť, ale koniec koncov sme za to, aby sa ihriská pre deti sprístupnili, zamedzí sa tak ich flákaniu," uzavrela Kroková.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona