Viacerí Slováci odmietajú ponuku rezortu diplomacie na návrat do vlasti, cestujú individuálne

NETKY.SK • 24 Marec 2020, 13:29 • 2 min
Viacerí Slováci odmietajú ponuku rezortu diplomacie na návrat do vlasti, cestujú individuálne

BRATISLAVA - Viacerí slovenskí občania sa rozhodli, že možnosť repatriácie, ktorú ponúka rezort diplomacie, nevyužijú. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prečo odmietajú repatriáciu? 

"Možno povedať, že dôvody sú viaceré. Po prvé, boja sa cestovať autobusom, napríklad majú strach z nakazenia v takejto forme dopravy. Ďalším dôvodom odmietnutia repatriácie je umiestnenie do povinnej dvojtýždňovej karantény alebo to môžu byť aj také dôvody, že neboli uzmierení s tým, že by nemohli repatriovať aj domáce zvieratá," povedal štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus.

 

img

 

Nahlásili, no nevyužili

Klus tiež informoval o tom, že sa stali aj také prípady, keď sa ľudia nahlásili medzi záujemcov o repatriáciu, no nakoniec si to rozmysleli. "Takým príkladom je napríklad Holandsko, kde sa to stalo u 46 ľudí," spresnil Klus.

 

img

 

Individuálny návrat prináša obmedzenia

K dnešnému dňu bolo podľa Klusa repatriovaných 1059 občanov SR prostredníctvom MZVaEZ SR a 409 občanov SR sa vrátilo na Slovensko individuálne. "Títo sú však potom povinní dodržiavať takzvanú domácu karanténu a pevne veríme, že ju vo vlastnom záujme a aj v záujme svojich blízkych v maximálnej možnej miere dodržiavajú," povedal Klus. Dodal, že celkovo sa rezortu diplomacie teda podarilo repatriovať 1468 slovenských občanov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies