Viacerí hľadaní podozriví z terorizmu boli alebo môžu byť v Nemecku

NETKY.SK • 3 December 2015, 07:06 • 2 min
Viacerí hľadaní podozriví z terorizmu boli alebo môžu byť v Nemecku

BERLÍN - Dôvodne podozriví z účasti na teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra mohli ujsť do Nemecka alebo cez túto krajinu. Vyplýva to z informácií, ktoré s odvolaním sa na dôverné policajné materiály zverejnilo dnes internetové vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné zložky nielen vo Francúzsku a Nemecku, ale aj v Belgicku a v Holandsku pátrajú v súvislosti s krviprelievaním vo francúzskej metropole po siedmich podozrivých z terorizmu. Vyšetrovatelia, ako vyplýva zo spomínaných dokumentov, skúmajú informácie, podľa ktorých sa hľadané osoby zdržiavali alebo zdržiavajú na území spolkovej republiky.

 

Jednu z nich, ktorej meno však nie je magazínu známe, zachytili bezpečnostné kamery dva dni po teroristických útokoch v Paríži na odpočívadle na diaľnici A4 neďaleko Frechenu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Tento muž bol na ceste v odcudzenom vozidle BMW tmavomodrej farby s belgickým evidenčným číslom a smeroval do Kolína nad Rýnom.

 

Najdôležitejším medzinárodne hľadaným zostáva však islamista Salah Abdeslam, ktorý používa aj meno Yassine Baghli. Práve on prenajal vozidlo Volkswagen Polo, ktoré atentátnici použili na prepravu k hudobnej sieni Bataclan, dejisku najhoršieho z útokov, navyše prenajal aj Renault Clio, ktoré takisto použili teroristi. Naposledy ho registrovali v prenajatom vozidle v spoločnosti Mohameda A. (30), keď opúšťal Belgicko v smere do Nemecka, Francúzska alebo Luxemburska. Francúzske tajné služby predpokladajú, že táto hľadaná osoba ušla medzičasom do Sýrie, pátranie po nej však pokračuje aj vo viacerých krajinách starého kontinentu.

 

Dva mesiace pred útokmi Abdeslam s dvoma neidentifikovanými spoločníkmi cestoval vo vozidle značky Mercedes z Nemecka do Rakúska, policajti kontrolovali posádku na odpočívadle Aistersheim v Hornom Rakúsku. Na otázku o účele jazdy extrémisti uviedli, že chcú stráviť týždňovú dovolenku vo Viedni. Naposledy sa opakovane objavili indície, že sa Abdeslam zdržiava v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Ich opodstatnenosť sa však nepotvrdila.

Ďalšími hľadanými osobami sú aj Francúzi Charaffe E.-M. (26) a Samir B. (28). Obaja sú podozriví, že možno pripravovali druhú vlnu teroristických útokov v Paríži. Druhý z nich mal pred niekoľkými rokmi vycestovať s jedným z útočníkov z Bataclanu Samym Animourom do Sýrie. Francúzske úrady dvojicu stratili z očí.

 

Pátra sa aj po belgickom občanovi Jamalovi I. (53) a ďalšom Francúzovi Baptistovi B. (32). V okolí Kolína nad Rýnom sa podľa informácií nemeckého magazínu zdržiaval v uplynulých rokoch opakovane aj medzičasom zlikvidovaný strojca útokov z Paríža, Belgičan Abdelhamid Abaaoud.

 

Nemecký Spolkový kriminálny úrad pripustil existenciu viacerých indícií naznačujúcich, že hľadané osoby ušli možno cez Nemecko alebo do Nemecka. Súčasne dodal, že viaceré z nich sa nepotvrdili. O ostatných nemožno vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie poskytnúť žiadne informácie, dodal.

 

Nemecké ministerstvo vnútra sa na otázku magazínu k problematike odmietlo vyjadriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies