Viaceré krajiny vyzvali svojich občanov, aby odišli z Ukrajiny

NETKY.SK • 11 Február 2022, 21:37 • 2 min
Viaceré krajiny vyzvali svojich občanov, aby odišli z Ukrajiny

BRATISLAVA - Vlády niekoľkých európskych krajín v piatok vyzvali, aby ich občania opustili Ukrajinu, prípadne aby tam necestovali.

slovakia

left justify in out

Lotyšské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo ako dôvod tohto kroku „vážne ohrozenie bezpečnosti zo strany Ruska" v blízkosti ukrajinských hraníc a „vierohodnú hrozbu eskalácie situácie“.

 

Rezort diplomacie odporučil, aby lotyšskí občania pri ceste z Ukrajiny využili lety alebo pozemné trasy cez územia členských štátov EÚ a NATO.

 

Lotyšských štátnych príslušníkov, ktorí z nejakých dôvodov nemôžu opustiť Ukrajinu, rezort žiada, aby sa zaregistrovali na webe jeho konzulárneho odboru.

 

img

 

Vzhľadom na vážnosť situácie lotyšské ministerstvo zahraničných vecí v súčasnosti neodporúča cestovať na Ukrajinu. Toto varovanie posielajú prostredníctvom SMS klientom mobilných operátorov registrovaných v Lotyšsku, ktorí sa momentálne zdržiavajú na Ukrajine. Veľvyslanectvo Lotyšska na Ukrajine pracuje naplno a v núdzovom režime.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina sa v plnom prúde pripravuje na vojnu na Donbase

 

Tento krok Lotyšska prišiel len niekoľko hodín po tom, čo americký prezident Joe Biden a ministerstvo zahraničných vecí USA dali podobné odporúčania americkým občanom na Ukrajine.

 

Ministerstvo zahraničných vecí Estónska sa takisto rozhodlo aktualizovať svoje cestovné odporúčania. Vláda v Tallinne varovala svojich občanov zdržiavajúcich sa na Ukrajine, aby opustili krajinu.

 

Britské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo v piatok Britom, aby necestovali na Ukrajinu. Britských občanov, ktorí už na Ukrajine sú, zároveň vyzvalo, aby odišli čo najskôr,  kým majú k dispozícii prostriedky bežnej komerčnej dopravy.

 

img

 

V dôsledku narastajúcej hrozby stiahnu ďalších zamestnancov britskej ambasády v Kyjeve, ktorá ostane otvorená, no nebude schopná poskytovať konzulárnu podporu Britom, ktorí sa napriek varovaniam rozhodnú zostať na Ukrajine. Nebudú tiež môcť očakávať pomoc pri evakuácii v prípade, ak naozaj dôjde ku konfliktu. 

 

Diplomatická služba Európskej únie v piatok vyzvala svojich zamestnancov s výnimkou kľúčového personálu na Ukrajine, aby opustili krajinu. Informoval o tom v piatok večer portál Politico. „Zamestnanci dostali možnosť opustiť Ukrajinu. Situáciu naďalej vyhodnocujeme,“ povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano.

 

Aj ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu vyzvalo japonských občanov, aby okamžite opustili územie Ukrajiny. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v piatok informovalo, že sa chystá evakuovať rodinných príslušníkov svojich diplomatov a zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve.

 

img

Jake Sullivan 

 

Noviny The Guardian tiež zverejnili správu, podľa ktorej prezident USA Joe Biden počas piatkového virtuálneho rokovania povedal ostatným západným lídrom, že USA sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol uskutočniť inváziu na Ukrajinu, ku ktorej by mohlo dôjsť už v najbližších dňoch. 

 

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zase povedal, že ruská invázia by sa mohla začať bombardovaním. „Ak sa útok odohrá, pravdepodobne sa začne leteckým bombardovaním a raketovými útokmi, ktoré by zjavne mohli usmrtiť civilistov,“ upozornil Sullivan.

 

Možno vás zaujme: Emmanuel Macron rokoval s ukrajinským prezidentom. Našli spoločnú reč



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona