Viaceré krajiny posielajú vojakov do Kazachstanu. Situácia je vážna

NETKY.SK • 7 Január 2022, 07:38 • 2 min
Viaceré krajiny posielajú vojakov do Kazachstanu. Situácia je vážna

ALMA-ATA - Napätie sa vyhrotilo 2. januára, keď sa v baníckom meste Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu odvolali vládu. V krajine platí výnimočný stav. Počas špeciálnych operácií bezpečnostných síl zadržali približne 3 000 ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za zločincov „zlikvidovali“ a ďalších 18 zranili.

slovakia

left justify in out

Ako v piatok dodala agentúra Interfax, všetky budovy miestnych úradov v Kazachstane sú už pod ochranou orgánov činných v trestnom konaníV mnohých lokalitách sa údajne vytvorili oddiely domobrany, ktorých členovia pomáhajú poriadkovým silám obnoviť a chrániť ústavný poriadok. Z viacerých lokalít hlásia pogromy a rabovanie. 

 

img

 

Situácia v Alma-Ate je stále zložitá. „Teroristi tam vzdorujú bezpečnostným silám,“ povedal pre Interfax námestník primátora mesta Akim Jeržan Babakumarov. Potvrdil, že vo štvrtok došlo v oblasti Námestia republiky k zhoršeniu situácie. „Teroristi kladú tvrdý odpor.“ Skupina vzbúrencov sa podľa Interfaxu zabarikádovala v budove televízneho kanálu Mir v Alma-Ate. Podľa ministerstva vnútra pri zásahoch proti demonštrantom zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 748 utrpelo zranenia. 

 

Prečítajte si tiež: Počas protestov utrpelo zranenia viac ako 500 ľudí

 

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok potvrdil, že do Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), aby pomohli dať všetko do poriadku.

 

„Tento kontingent prišiel na obmedzený čas, aby vykonával najmä funkcie istenia a ochrany strategických objektov,“ povedal Tokajev v piatok na stretnutí štábu pre boj s terorizmom. V jeho rámci tiež vyhlásil, že operácie proti teroristickým aktivitám v Kazachstane budú pokračovať až do úplného zničenia militantovInterfax dodal, že prezident počas zasadnutia vydal množstvo príkazov, ktoré majú viesť k ďalšej stabilizácii situácie v krajine.

 

img

Kasym-Žomart Tokajev.

 

Tokajev už skôr uviedol, že ústavný poriadok v Kazachstane v podstate obnovili vo všetkých regiónoch krajiny. „Miestne úrady majú situáciu pod kontrolou. Ale teroristi naďalej používajú zbrane a poškodzujú majetok občanov,“ povedal.

 

Do Kazachstanu vo štvrtok dorazili prví ruskí vojaci. Okrem nich sa na tejto misii zúčastnia aj zástupcovia ozbrojených síl ďalších štyroch krajín – Bieloruska, Arménska, Kirgizska a Tadžikistanu. Ich úlohou bude strážiť štátne a vojenské objekty a pomáhať miestnym bezpečnostným zložkám. Generálny tajomník ODKB Stanislav Zas v rozhovore pre RIA Novosti uviedol, že vojaci majú právo použiť zbrane v prípade útoku ozbrojených gangov.

 

K téme: Kazachstan je v plameňoch! Čo sa tam deje?

 

Proti vstupu vojakov na územie krajiny sa objavila na internete petícia, ktorú podpísalo viac ako 11 000 ľudí. V texte petície píšu, že protesty, ktoré vypukli v Kazachstane, mali prevažne pokojný charakter a žiadosť prezidenta Tokajeva o vojenskú pomoc zo strany ODKB nie je legitímna. „Nemôžeme pripustiť, aby sa naši vojaci stali nástrojom zabíjania nespokojných kazašských občanov. Nemôžeme pripustiť, aby sa medzi našimi národmi začala bratovražedná vojna,“ vyhlásili.

 

img

 

Obyvatelia Alma-Aty majú stále problémy s prístupom na internetŠtátny kanál Chabar 24 vo štvrtok informoval, že Kazachstan dočasne obmedzil prístup na internet, aby zaistil bezpečnosť. Vo štvrtok večer obnovili prístup na internet, no o dve hodiny neskôr v mestách Nur-Sultan a Alma-Ata opäť vypadol a v Alma-Ate nefungoval ani v piatok ráno. Nedajú sa ani prijímať správy odoslané zo zahraničia prostredníctvom messengerov.

 

Na letisko Manas v kirgizskej metropole Biškek prileteli v noci na piatok dve lietadlá, ktoré podľa miestnych médií patria rodine prvého prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva. Toho Tokajev v stredu zbavil funkcie predsedu republikovej Bezpečnostnej rady. Túto funkciu momentálne zastáva samotný Tokajev, ktorý to oznámil v televíznom prejave k národu. 

 

img

Nursultan Nazarbajev.

 

Nazarbajev stál na čele Bezpečnostnej rady takmer 30 rokov a od roku 2019, keď odišiel z postu hlavy štátu, to bola jeho posledná nereprezentatívna funkcia. Kirgizská tlačová agentúra 24.kg vo štvrtok informovala, že na letisku Manas pristálo lietadlo Bombardier Global Express a asi hodinu predtým aj podobné lietadlo  s nápisom Nazarbajevskij.

 

Možno vás zaujme: Joe Biden: Útok na Kapitol bol „ozbrojenou vzburou

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies