Viaceré druhy zlatých tehličiek sú pre obavy z vývoja eura vypredané

NETKY.SK • 21 December 2010, 08:52 • 2 min
Viaceré druhy zlatých tehličiek sú pre obavy z vývoja eura vypredané

Viaceré druhy zlatých tehličiek sú pre obavy z vývoja eura vypredané

slovakia

left justify in out

img

Silný dopyt po fyzickom zlate a striebre spôsobil, že viaceré druhy týchto tehličiek sú už v Európe vypredané. Podľa finančného riaditeľa spoločnosti GOLD INVEST Slovakia Slavomíra Fogaša sa ich dodanie očakáva až v závere januára 2011.

"Dôvodom sú obavy investorov, že Portugalsko a Španielsko budú nasledovať grécko-írsku cestu, a preto zamieňajú svoje papierové meny za tvrdú menu. Investori začali vo väčšej miere nakupovať hlavne zlaté a strieborné odliatky. Je to jasný dôkaz, že euro stráca dôveru aj bežných ľudí," vysvetlil Fogaš pre TASR.

Slabé euro pomohlo zlatu a jeho cena dosiahla začiatkom decembra (6.12.) historickú hodnotu 1071 eur za trójsku uncu. Dôvodom boli správy o finančnej pomoci z tzv. eurovalu pre Írsko. "Rovnakú situáciu sme zažili v máji tohto roka, keď Grécko priznalo svoju reálnu zadlženosť a táto správa vystrelila ceny zlata na 1051 eur za trójsku uncu," pripomenul Fogaš.

Rovnako sa v závere roka darí aj striebru. Trójska unca striebra dosiahla začiatkom decembra úroveň 22,8 eura. Od začiatku novembra vzrástla cena striebra o vyše štvrtinu a je tak najvyššia za posledných 30 rokov. "Pomer medzi cenou zlata a striebra, tzv. gold-silver ratio, je na úrovni 48, čo znamená, že zlato je 48-krát drahšie ako striebro. Tento pomer bol však začiatkom roka 2010 na úrovni 63. Môžeme teda povedať, že striebru sa v roku 2010 darilo viac ako zlatu," uzavrel Fogaš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona