Viac pacientov podstúpi transplantáciu pľúc, tie lekári vedia ozdraviť

NETKY.SK • 4 December 2012, 07:34 • 2 min
Viac pacientov podstúpi transplantáciu pľúc, tie lekári vedia ozdraviť

Viac pacientov podstúpi transplantáciu pľúc, tie lekári vedia ozdraviť

slovakia

left justify in out

img

V súčasnosti čaká v Česku na transplantáciu pľúc 41 ľudí. Ozdravený orgán by prvýkrát mohol pomôcť už na budúci rok na jar.

 V Českej republike podstúpi ročne transplantáciu pľúc približne 20 ľudí. Ďalšie desiatky na ňu čakajú.

Tretina z nich sa však operácie nedožije, pretože sa pre nich nenájde vhodný orgán. Situáciu menia chirurgovia z pražskej Fakultnej nemocnice Motol. Úspešne odskúšali metódu ozdravenia pľúc darcu mimo ľudského tela. Odhadujú, že takto zachránia o tretinu životov viac. Správu dnes priniesla česká spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Odborne sa metóda nazýva ex vivo perfúzia a rekondícia. Lekári pri nej vyberú pľúca darcu, ale nevšijú ich hneď chorému pacientovi. Naopak, pripoja ich na prístroje a až jeden deň ich prečisťujú špeciálnym roztokom. Z pľúc vďaka tomu zmizne opuch alebo látky, ktoré v nich nemajú čo hľadať. A kvôli ktorým sa za bežných okolností pľúca vôbec nedajú použiť na transplantáciu.

Celý proces prebieha pod plastovou priehľadnou polguľou. Prostredie imituje pľúcam ľudské telo - napríklad teplotou 37 stupňov Celzia, napojením na umelý obeh a ventiláciu, ktorá pľúca dvíha, akoby skutočne dýchali.

Novú metódu už používajú v USA a tento rok ju úspešne otestovali chirurgovia v pražskej Fakultnej nemocnici Motol. Po roku intenzívnych príprav dokázali preliečiť úmyselne poranené pľúca. Podľa lekárov sa vďaka novej metóde zvýši počet orgánov vhodných pre transplantáciu. A to je kľúčové, pretože chorých pacientov je viac než darcov.

"Tretina až štvrtina pacientov umiera bez toho, aby sa dočkali transplantácie, pretože sa nenájde vhodný orgán. Teraz sa toto číslo vďaka novej metóde podarí znížiť," vyjadril presvedčenie Pavel Pafko. Súčasný emeritný prednosta motolskej chirurgickej kliniky bol zakladateľom transplantácie pľúc v Českej republike.

"Myslím, že budeme robiť o tretinu transplantácií viac," dodal podľa iDNES.cz Pafkov žiak Robert Lischke, súčasný prednosta III. chirurgickej kliniky Prvej Lekárskej fakulty Karlovej univerzity a FN Motol.

V súčasnom období čaká v ČR na transplantáciu pľúc 41 ľudí. Ozdravený orgán by prvýkrát mohol pomôcť už na budúci rok na jar.

Práve v Motole pred 15 rokmi transplantovali vôbec prvé pľúca v Česku. Operáciu vtedy vykonal Pavel Pafko a zákroku predchádzali cesty do Viedne. Od tamojších lekárov sa Pafko učil.

Do dnešného dňa v Česku lekári zvládli úspešne odoperovať 199 pacientov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies