Viac než tretina Slovákov pri nákupoch stále prerátava eurá na koruny

NETKY.SK • 31 Január 2013, 12:57 • 2 min
Viac než tretina Slovákov pri nákupoch stále prerátava eurá na koruny

Viac než tretina Slovákov pri nákupoch stále prerátava eurá na koruny - Slovensko Šiesti z desiatich Slovákov považujú euro za dobrú vec pre slovenskú ekonomiku. Napriek tomu, že si 30 % respondentov myslí opak, Slovensko stále patrí medzi optimistickejši

slovakia

left justify in out

img

Šiesti z desiatich Slovákov považujú euro za dobrú vec pre slovenskú ekonomiku.

Napriek tomu, že si 30 % respondentov myslí opak, Slovensko stále patrí medzi optimistickejšie naladenú polovicu krajín eurozóny. Ešte vyšší podiel, takmer tri štvrtiny opýtaných, sa pozerá na euro ako na pozitívum pre Európsku úniu (EÚ). Vyplýva to z analýzy Poštovej banky a aktuálneho prieskumu Eurobarometer.

Spoločná mena zo Slovákov však zanietenejších Európanov neurobila. Vďaka euru sa cíti byť väčšími Európanmi iba pätina opýtaných. "Zaradili sme sa tak medzi krajiny, ktoré zdieľajú tento pocit v najmenšej miere. Hoci na druhej strane, u žiadneho člena eurozóny podiel obyvateľov, z ktorých by euro urobilo väčších Európanov, nepresiahol hranicu 50 %," upozornila analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Platiť v hotovosti eurovými mincami alebo bankovkami už podľa prieskumu Slovákom problém nerobí. V prípade mincí to potvrdilo 71 % opýtaných, v prípade bankoviek dokonca až 88 %. Vo väčšine krajín však platenie eurami považuje za bezproblémové ešte vyššie percento obyvateľov. Takmer každý opýtaný Slovák potvrdil ťažkosti pri používaní jednocentovej mince a najradšej by ju z obehu vylúčil.

Pri bežných nákupoch prerátava eurové cenovky na slovenské koruny stále 38 % Slovákov. V rámci eurozóny tak Slovensku patrí prvenstvo, keďže podiel ľudí prerátavajúcich euro na pôvodnú menu je tu najvyšší. Pri väčších nákupoch, akými sú napríklad kúpa auta alebo domu, prerátava sumy v eurách na koruny ešte vyšší podiel Slovákov, až 57 %.

Podľa výsledkov aktuálneho prieskumu je cestovanie v zahraničí vďaka euru ľahšie a menej nákladné pre každého druhého Slováka. Zavedenie spoločnej meny zároveň uľahčilo až dvom tretinám opýtaných porovnávanie cien v ostatných krajinách únie. Nižšie náklady na bankové služby pri návštevách iných krajín EÚ zaregistrovala štvrtina respondentov. SR však i v tomto prípade zaostáva za obyvateľmi ostatných krajín EÚ, ktorým spoločná mena uľahčila cestovanie významnejšie ako Slovákom.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona