Viac než tretina Nemcov je za odchod Nemecka z eurozóny

NETKY.SK • 25 Február 2015, 12:08 • 2 min
Viac než tretina Nemcov je za odchod Nemecka z eurozóny

RÍM - Vyše tretina Nemcov je presvedčených, že pre ich krajinu by bolo lepšie, keby eurozónu opustila. Ukázal to prieskum, ktorý uskutočnili talianske agentúry pre prieskum trhu Demos & Pi a Pavia Observatory. Zo štyroch štátov eurozóny, v ktorých sa prieskum uskutočnil, je postoj Nemcov, čo sa týka nálad voči euru, najpesimistickejší. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prieskum ukázal, že 36,8 % opýtaných Nemcov sa domnieva, že euro "spôsobuje len komplikácie a Nemecko by ho malo prestať používať". Necelá polovica anketovaných uviedla, že "euro spôsobuje určité komplikácie, no pre Európu je dôležité". Iba 13 % Nemcov je presvedčených, že jednotná európska mena "prinášala a vždy bude prinášať výhody".

 

V ďalších troch krajinách eurozóny, kde sa prieskum uskutočnil, boli nálady voči euru miernejšie. V Taliansku by eurozónu chcelo opustiť 30,8 % opýtaných, v Španielsku dalo najavo nespokojnosť s eurom 24 % anketovaných a vo Francúzsku malo takýto postoj 22,7 % opýtaných.

 

Prieskum sa okrem týchto štátov uskutočnil aj v Británii a Poľsku, kde sa eurom neplatí. Ako sa ukázalo, v týchto krajinách je euro viac než nepopulárne. V Británii až 83,6 % opýtaných uviedlo, že je za udržanie libry ako národnej meny a v Poľsku nechce výmenu zlotého za euro takmer 71 % respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies