Viac než polovica firiem neplánuje pre pandémiu siahnuť po menších kanceláriách

NETKY.SK • 4 December 2021, 15:53 • 2 min
Viac než polovica firiem neplánuje pre pandémiu siahnuť po menších kanceláriách

BRATISLAVA - Mnohé naopak uvažujú, ako zlepšiť pracovisko pre svojich zamestnancov prostredníctvom oddychových zón.

slovakia

left justify in out

Takmer všetky (91 %) firmy na Slovensku majú jasnú predstavu o tom, aké množstvo a výmeru kancelárskych priestorov budú potrebovať počas najbližších 12 mesiacov. Ukázal to prieskum realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield medzi 101 firmami na Slovensku

 

Firmy sú optimistické

Celkovo 60 % respondentov vo výmere prenajímaných kancelárií neplánuje najbližší rok robiť žiadne zmeny. Ďalších 12 % plánuje zväčšovať svoje kancelárie. Spoločnosť špecifikovala, že v plánoch rozširovania jasne vedie IT sektor, ktorý má tradične silné zastúpenie aj v pravidelných štatistikách nových nájomných zmlúv.

 

img

 

Zmenšovať priestory však plánuje celkovo takmer pätina firiem z rôznych odvetví. "Zmenšovanie kancelárskych priestorov môže byť spôsobené výpadkami tržieb počas pandémie, ako aj nákladovými opatreniami firiem, ktoré zároveň využívajú pre nájomcov priaznivú trhovú situáciu," myslí si spoločnosť.

 

Prieskum tiež naznačil, že medzi nájomcami kancelárií na Slovensku prevláda optimizmus, keďže zvýšenie počtu zamestnancov bolo najviac označovanou zmenou týkajúcou sa kancelárskych priestorov. Ich podiel na celkovom počte respondentov je 19 %.

 

Oddychové a relax zóny

Zmena nábytku bola druhou najfrekventovanejšou plánovanou zmenou s podielom 17 % na celkovom počte respondentov. Rovnaký podiel respondentov plánuje stavebné dispozičné zmeny. Niektoré firmy zase uviedli, že budú znižovať obsadenosť existujúcich priestorov, napríklad rotáciou zamestnancov medzi prácou v kancelárii a z domu.

 

img

 

"Z dotazníka taktiež vyplynulo, že firmy zvyšujú počet malých zasadacích miestností a kabín, kde majú zamestnanci viac priestoru na sústredenú prácu a vybavovanie telefonátov, no skôr znižujú počet veľkých konferenčných miestností," poznamenala spoločnosť s tým, že z niektorých konferenčných miestností sa tak stávajú priestory na socializáciu a oddychové zóny, ktoré sú podľa prieskumu žiadanou súčasťou slovenských kancelárií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona