Viac než milión eur bude stáť účasť našich olympionikov v Soči

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 13:18 • 2 min
Viac než milión eur bude stáť účasť našich olympionikov v Soči

BRATISLAVA – Účasť slovenských športovcov na zimných olympijských hrách (ZOH) a zimných paralympijských hrách (ZPH) v Soči vyjde na približne 1,4 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Z toho zo štátneho rozpočtu na olympiádu pôjde 980-tisíc eur. "Výdavky na zabezpečenie účasti na ZOH 2014 a ZPH 2014 zahŕňajú dopravu, oblečenie, ubytovanie, stravné, zdravotné zabezpečenie, poistenie, vstupenky a ďalšie organizačné výdavky členov výprav," uvádza sa v materiáli o prípravách na olympiádu, ktorý zverejnilo ministerstvo školstva.

Ak športovci na hrách uspejú, čakajú ich odmeny. Rovnako ako na olympijských a paralympijských hrách 2012 v Londýne ocení ministerstvo školstva športovcov a družstvá, ktorí dosiahnu umiestnenie do 8. miesta na olympiáde a do 6. miesta na paralympiáde. Pri individuálnych športoch je napríklad za prvé miesto odmena 22,5 tisíca eur, za druhé miesto 17,5 tisíca eur a za tretiu priečku 12,5 tisíca eur. Pri kolektívnych športoch je za zlato pre člena družstva odmena 7,5 tisíca eur, za striebro 6,5 tisíca eur a za bronz 5,5 tisíca eur. 

Slovenský olympijský výber (SOV) si podľa materiálu nestanovuje konkrétny cieľ zisku medailí a umiestnení. "Očakáva však od športovcov, že budú príkladne reprezentovať SR a v súťažiach dosiahnu osobné výkonnostné maximum," tvrdí rezort školstva. Cieľom Slovenského paralympijského výboru (SPV) je dosiahnuť výsledky porovnateľné ako na predchádzajúcich ZPH 2010, kde naši športovci získali 11 medailových umiestnení. Slovenskí športovci by mali mať na olympiáde zastúpenie v šiestich športoch a v 11 športových odvetviach. Slovenskú výpravu bude tvoriť asi 60 športovcov a k tomu zodpovedajúci počet členov ich sprievodu (tréneri, technici, lekári, maséri a vedenie výpravy). Do Soči vycestujú okrem športovcov a ich sprievodu napríklad aj prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico či minister školstva Dušan Čaplovič a ich hostia. Na paralympiáde má už Slovensko istú účasť 21 športovcov a v hre sú ešte stále dva športy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies