Viac ako tretina Slovákov počíta s budúcoročným zvýšením platu

NETKY.SK • 30 December 2015, 08:40 • 2 min
Viac ako tretina Slovákov počíta s budúcoročným zvýšením platu

BRATISLAVA - Slováci sú zrejme veční pesimisti. Kým slovenskej ekonomike sa darí a ekonómovia avizujú rast životnej úrovne s vyššími platmi a stabilnými cenami, bežní ľudia to vidia inak.

slovakia

left justify in out

Sedem z desiatich Slovákov očakáva, že sa im v roku 2016 zvýšia mesačné výdavky na bežný chod domácností. Na druhej strane, len asi polovica z nich ráta v blížiacom sa roku so zvýšením svojho platu.

 

Na pokrytie všetkých nutných nákladov by aktuálne 60 % ľudí potrebovalo mesačne navyše zarobiť sumu do 200 eur. Na väčšie výdavky, napr. kúpu chladničky či rekonštrukciu bytu si v nasledujúcich 12 mesiacoch plánuje zobrať pôžičku štvrtina Slovákov. Zistil to prieskum pre spoločnosť Home Credit.

 

Do ďalšieho roku idú ľudia nielen s predsavzatiami čo na sebe chcú zmeniť, ale aj s očakávaniami, trebárs ako bude vyzerať ich životná úroveň. Zatiaľ čo v tejto otázke analytici sršia optimizmom, ľudia skôr šípia horšie časy. Aktuálny prieskum ukázal, že očakávania väčšiny verejnosti sa výrazne líšia od toho, ako reálne sa vyvíja slovenská ekonomika. Polovica ľudí na Slovensku to vníma tak, že v roku 2016 sa im mierne zvýšia bežné mesačné výdavky na chod domácností, teda na nákup potravín, platenie energií, nájmu či služieb. Takmer 20 % ľudí to vôbec nevidí ružovo a počíta s výrazným zvýšením mesačných nákladov. Nájdu sa však medzi nimi aj optimisti. Podľa prieskumu 8 % opýtaných totiž naopak očakáva zníženie bežných výdavkov. Analytik spoločnosti HomeCredit Michal Kozub hovorí, že obavy ľudí nie sú úplne na mieste.

 

"Na Slovensku sa v poslednom roku ceny vôbec nezvyšujú. Životné náklady mierne klesajú, zatiaľ čo mzdy rastú. Aj keby na budúci rok ceny mierne rástli, tak mzdy rozhodne budú stúpať rýchlejšie. Niet sa tak čoho báť," ubezpečuje Kozub.

 

Ekonómovia to vidia na budúci rok optimisticky aj v otázke rastu platov. Ľudia však tomu príliš neveria. Len o niečo viac ako tretina Slovákov totiž ráta s budúcoročným zvýšením platu. Väčšina z nich pritom nemá prehnané nároky, pretože počítajú s prilepšením o maximálne 40 eur. Podľa Kozuba je ale reálny aj výraznejší rast platov.

 

Podľa prieskumu chcú ľudia napríklad novú práčku, chladničku, televízor, nábytok alebo letnú dovolenku zaplatiť zhruba z troch štvrtín z vlastných úspor. Na zvyšok by si vzali pôžičku. Samozrejme, pri novom aute alebo nákladnej rekonštrukcii bytu či domu si hodlajú požičať približne polovicu z tejto sumy. Podľa Kozuba bude rok 2016 priaznivý aj pre väčšie investície. Okrem iného sa počíta napríklad aj s tým, že terajšie lacné hypotéky by sa mali viac-menej udržať na tejto slušnej úrovni aj v budúcom roku. Celkovo si chce v roku 2016 zobrať bezúčelovú pôžičku alebo úver od banky či nebankovej spoločnosti každý štvrtý Slovák. Približne 40 % si plánuje požičať od 2000 do 10.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies