Viac ako tretina Slovákov bude mať živý vianočný stromček

NETKY.SK • 23 December 2014, 14:37 • 2 min
Viac ako tretina Slovákov bude mať živý vianočný stromček

BRATISLAVA - Tridsaťpäť percent slovenských domácností bude mať tento rok na Vianoce živý stromček, zatiaľ čo 63 percent Slovákov a Sloveniek si darčeky rozbalí pod umelým.

slovakia

left justify in out

Žiadny stromček nebude mať iba percento opýtaných a zvyšné percento sa zatiaľ nerozhodlo. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 2. - 10. decembra na vzorke 1050 respondentov a respondentiek vo veku nad 18 rokov realizovala agentúra Focus. Vybraná vzorka reprezentuje slovenskú populáciu z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

 

K najrozšírenejším zvykom počas Vianoc patrí konzumácia ryby a oblátok s medom či cesnakom. Takmer dve tretiny opýtaných uviedli, že sa pred štedrou večerou modlia. Päťdesiatštyri percent ľudí zvykne na Štedrý deň dodržiavať pôst a 53 percent rozrezáva jablko. Štyria z desiatich respondentov a respondentiek sa vyjadrili, že dávajú peniaze pod obrus. Ostatné zvyky a tradície, medzi ktoré patria napríklad voľné miesto pri štedrovečernom stole, účasť na polnočnej omši, posielanie vianočných pohľadníc tradičnou poštou či spievanie kolied, dodržiava približne iba tretina domácností. Najmenej bežným zvykom je podľa prieskumu vkladanie rybích šupín pod obrus. Tento zvyk zachováva iba 26 percent Slovákov a Sloveniek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies