Viac ako tretina obetí útoku v Nice boli moslimovia

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 06:30 • 2 min
Viac ako tretina obetí útoku v Nice boli moslimovia

NICE - Viac ako tretina osôb, ktoré prišli o život pri minulotýždňovom útoku vo francúzskom Nice, boli moslimovia. Uviedla to dnes hovorkyňa moslimského združenia v departemente Alpes-Maritimes, ktorú na svojej webovej stránke citoval denník New York Times.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Kawthar Ben Salemová povedala, že v oblasti prebehlo už prinajmenšom 30 pohrebov moslimov vrátane žien a detí, ktoré 14. júla zabil na bulvári Promenade des Anglais útočník s nákladným vozidlom.

 

 

Parížska prokuratúra, ktorá sa zaoberá vyšetrovaním prípadu, dnes oznámila, že sa jej podarilo oficiálne identifikovať všetkých 84 obetí útoku v Nice. Podľa jej aktualizovaných údajov sa zároveň na 308 zvýšil počet osôb, ktoré pri incidente utrpeli zranenia.

 

K teroristickému útoku v Nice došlo minulý štvrtok na bulvári Promenade des Anglais po ohňostroji, ktorý sa konal na počesť sviatku dobytia Bastily. Útočníka, ktorý do davu ľudí vbehol nákladným autom, neskôr identifikovali ako Mohameda Lahouaieja Bouhlela, 31-ročného moslima tuniského pôvodu. Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) ho následne vyhlásila za svojho "vojaka".

 

 

Približne 120.000 ľudí žijúcich v departemente Alpes-Maritimes pochádza zo štátov Maghrebu vrátane Alžírska, Tuniska a Maroka. Väčšina z nich sú podľa odhadov miestnych združení moslimovia, nájdu sa však medzi nimi aj židia či kresťania.

 

Nice je zároveň vyhľadávanou destináciou pre moslimov zo Senegalu či ďalších západoafrických krajín, v ktorých je jedným z úradných jazykov francúzština. V tomto prímorskom meste žije tiež početná komunita moslimov pochádzajúca z Komorských ostrovov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona