Viac ako štyri roky je bez práce 68,7 tisíc nezamestnaných

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 11:03 • 2 min
Viac ako štyri roky je bez práce 68,7 tisíc nezamestnaných

BRATISLAVA - Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu mája tohto roka 68,7 tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Medziročne ide o pokles o 7 tis. osôb.

slovakia

left justify in out

Viac ako štyri roky je v súčasnosti bez práce 22,7 % z celkového počtu nezamestnaných. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu mája oproti máju vlaňajška klesol o 36,4 tis. na 155,9 tis. osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

Najviac dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu minulého mesiaca išlo o 19,1 tisíca nezamestnaných. Najviac k tomu prispeli okresy Prešov, Kežmarok a Vranov nad Topľou, v ktorých počet nezamestnaných nad štyri roky presiahol 2,6 tisíca. V Košickom kraji v piatom mesiaci tohto roka nemalo prácu viac ako štyri roky 16,6 tisíca evidovaných nezamestnaných. Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie a Rožňava, keď v okrese Trebišov bolo takmer 3,9 tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad štyri roky a v okresoch Košice-okolie a Rožňava nad 2,7 tisíca.

 

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako štyri roky 15,7 tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je vyše 5,3 tis. ľudí nezamestnaných viac ako štyri roky. Lepšia situácia je v Nitrianskom kraji, kde počet nezamestnaných nad štyri roky v máji dosiahol 6,2 tisíca osôb. Nasleduje Žilinský kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 4,5 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet ľudí bez práce nad štyri roky v máji dosiahol 3,4 tisíca a v Trnavskom kraji 1,9 tisíca. Najlepšie je na tom Bratislavský kraj, v ktorom počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky predstavuje 1,3 tisíca.

 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci mája tohto roka 9,45 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %. V porovnaní s koncom apríla tohto roka miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac klesla o 0,19 percentuálneho bodu, medziročne bola nižšia o 2,03 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 256 742 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu apríla tohto roka ide o pokles o 5 172 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 52 781 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies