Viac ako polovica žiadostí v zmysle infozákona pochádza od väzňov

NETKY.SK • 10 August 2014, 09:29 • 2 min
Viac ako polovica žiadostí v zmysle infozákona pochádza od väzňov

BRATISLAVA - Slovenskí väzni obľubujú dopisovanie si so štátom.

slovakia

left justify in out

Viac ako polovica žiadostí v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré tento rok prijalo ministerstvo spravodlivosti, pochádza práve od nich.
      

Ministerstvo eviduje tento rok už 760 infožiadostí. Z uvedeného počtu 396 podali žiadatelia nachádzajúci sa v ústavoch na výkon väzby alebo ústavoch na výkon odňatia slobody, informoval rezort.
      

Väzni sa prevažne dožadujú sprístupnenia súdnych rozhodnutí týkajúcich sa najmä trestných káuz. Žiadajú zaslať zákony, najmä Trestný zákon, Trestný poriadok a ich jednotlivé navrhované zmeny.
      

Chcú však aj predpisy týkajúce sa výkonu väzby a trestu odňatia slobody, interné predpisy generálneho riaditeľstva väzníc a informácie dotýkajúce sa konkrétnych väzníc, priblížila hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.
      

Pre rezort sú infožiadosti časovou záťažou. Väzni totiž, obrazne povedané, šetria poštovné a využívajú ich na doručovanie iným povinným osobám. „Formulujú rozsiahle žiadosti obsahujúce žiadosť o sprístupnenie rôzneho druhu informácií, pričom je zrejmé, že nimi nedisponuje ministerstvo, ale napríklad príslušný súd,“ vysvetlila Donevová.
      

„Z ministerstva sa tak vo veľkej miere stáva doručovateľ,“ konštatovala. Osobitným problémom potom podľa nej pre rezort predstavuje vymáhanie nákladov súvisiacich s vyhotovovaním a odoslaním požadovaných informácií.
      

Listy od väzňov dostávajú v menšej miere aj iné ministerstvá. Rezort zdravotníctva zaznamenáva ich nárast. „Kým minulý rok to boli priemerne mesačne dve až tri žiadosti, tento rok dostávame každý mesiac štyri až päť,“ priblížila hovorkyňa Martina Šoltésová. Niektorí píšu takmer mesačne niekedy aj viac žiadostí, spresnila. 
      

Ministerstvu sa stáva, že do obálky pre nich väzni strčia listy adresované iným inštitúciám. Problémom však podľa Šoltésovej je najmä to, že infožiadosti sú často rozsiahle, obsahujú množstvo otázok, čím zamestnávajú viaceré sekcie.
      

Na ministerstvo tak dostali žiadosť, keď chcel väzeň "napáliť" celý obsah webovej stránky rezortu, vrátane odkazov. Väzni si pýtajú informácie týkajúce sa liečby ochorení, liečiv, zdravotných pomôcok. „Objavila sa dokonca aj otázka, či je medzi oficiálnymi aj zdravotnícka pomôcka na erekciu,“ uviedla hovorkyňa.
      

Pomocou infožiadostí však zisťovali napríklad aj to, či si majú umývať misku od jedla v cele, kde netečie teplá voda. „Kuriózna bola otázka, keď sa väzeň chcel dozvedieť, aké poranenie je možné spôsobiť nožíkom s trojcentimetrovou alebo osemcentimetrovou čepeľou,“ doplnila s tým, že odpovede sa väzeň nedočkal. Žiadosť nespĺňala formálne náležitosti.
      

S jednou až dvoma žiadosťami mesačne sa väzni obracajú aj na ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny. Najčastejšie chcú sprístupniť rôzne zákony, alebo zisťujú nároky, ktoré im vyplývajú z ich životnej situácie.
      

Informácie pritom žiadajú zaslať v papierovej podobe, alebo na CD nosiči, prípadne USB kľúči. Nie je ich tak možné odkázať na konkrétny internetový link, objasnila Veronika Husárová z tlačového odboru ministerstva. „Niektorí zo žiadateľov sa už priamo v žiadosti dovolávajú odpustenia vyúčtovania nákladov za zverejnenie informácie,“ uzavrela.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies