Viac ako polovica Slovákov už dostala pod stromček hotovosť

NETKY.SK • 23 December 2015, 10:32 • 2 min
Viac ako polovica Slovákov už dostala pod stromček hotovosť

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov si už niekedy našla pod vianočným stromčekom ako darček peniaze. Najčastejšie si za ne obdarovaní kúpia niečo len tak pre radosť alebo peniaze využijú na povianočné nákupy v zľavách. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments.

slovakia

left justify in out

Svojim blízkym dáva na Vianoce finančný darček každoročne 17 % Slovákov. Ako ukázal prieskum, tento trend rastie s vekom a pravidelne peniazmi obdarúva viac ako pätina ľudí vo vekovej skupine 45 až 60 rokov. Tretina opýtaných, teda 33,3 %, potom financie ako vianočný darček dala minimálne raz a ďalšia pätina nad tým uvažuje. Traja z desiatich respondentov by peniaze pod stromček nikdy nedali.

 

"Aj napriek tomu, že veľa ľudí nevníma peniaze pod stromčekom ako osobný darček, z prieskumu vyplynulo, že túto formu využíva pomerne vysoký podiel Slovákov. Často ide o model, kedy starí rodičia či rodičia dospelých detí volia variant hotovosti pod stromčekom, pretože si netrúfajú vybrať darček sami," uviedla v správe pre médiá riaditeľka marketingu a PR spoločnosti Dana Kryńska.

 

Ak už Slováci peniaze pod stromček dávajú, potom je to väčšinou v podobe vhodne zabalenej hotovosti, vo forme poukazu na výber tovaru alebo služby. Hotovosť je pritom doménou skôr staršej generácie, zatiaľ čo darčekové poukazy majú v obľube mladší ľudia. Len malá časť respondentov uviedla, že finančný dar svojim blízkym dala v inej forme, napríklad v cenných papieroch, investičných odliatkoch z drahých kovov alebo v podobe novozaloženého sporiaceho, či investičného produktu so vstupným vkladom.

 

O niečo viac je tých, ktorí pod stromčekom peniaze nachádzajú. Finančný vianočný dar už niekedy dostalo viac ako šesť z desiatich Slovákov, každoročne pritom takmer štvrtina opýtaných, výrazne častejšie ľudia z najmladšej generácie do 30 rokov. Z tých, ktorí peniaze k Vianociam nikdy nedostali, by takýto darček nevadil 22 % opýtaných, 15 % respondentov by o taký darček ani nestálo.

 

Za peniaze, ktoré respondenti k Vianociam dostávajú, si štyria z desiatich kúpia len tak niečo pre radosť alebo ich využijú pre nákupy v povianočných výpredajoch. Viac ako štvrtina opýtaných si darované peniaze odloží na horšie časy a 24 % respondentov ich použije na chod domácnosti. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu, 3,7 % ľudí využíva finančné dary na splatenie dlhov a len jeden z desiatich ich venuje na dobročinné účely.

 

Na otázku, či by oslovených ľudí potešil pod stromčekom darček v podobe vstupnej investície do podielových fondov, odpovedala takmer tretina, že by im urobil radosť. Absolútnu väčšinu z nich by to tiež motivovalo k pravidelnému či občasnému zvyšovaniu investície. Asi štyria z desiatich opýtaných nad takouto formou darčeka nepremýšľali a zostávajúcu štvrtinu by darček v podobe vstupnej investície príliš nepotešil, pretože investície im nič nehovoria.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies