Viac ako polovica Slovákov sa bojí o svoju finančnú situáciu

NETKY.SK • 16 November 2015, 13:27 • 2 min
Viac ako polovica Slovákov sa bojí o svoju finančnú situáciu

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov sa v poslednom štvrťroku nachádzala v rozpoložení, kedy mala obavy o svoju finančnú situáciu. Tieto obavy plynuli predovšetkým zo situácie, keď mesačné výdavky prevýšili celkové príjmy.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry IPSOS počas októbra 2015 pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Výsledky prieskumu boli prezentované v rámci medzinárodnej akcie DEŇ BEZ DLHOV, ktorej tretí ročník pripadol na Slovensku tradične na 15. novembra.

 

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že najväčšie obavy majú obyvatelia Žilinského a Košického kraja, kde 30 % z nich rieši tieto starosti takmer denne. Najviac ľudí, ktorí sa aspoň niekedy počas posledného štvrťroka obávali o svoju finančnú situáciu, žije v Košickom kraji (62 %). Naopak, "najpokojnejší" sú obyvatelia Trenčianskeho kraja, kde 63 % z nich finančné starosti v posledných 2-3 mesiacoch vôbec neriešilo.

 

Slováci sú si vedomí, že riziku výpadku príjmov alebo neočakávaných výdavkov sa dá najlepšie vyhnúť vďaka pravidelnému sporeniu. Štyria z piatich Slovákov (80 %) sú však presvedčení, že sporenie vyžaduje veľké úsilie - s týmto tvrdením ich úplne súhlasí 43 % a skôr súhlasí ďalších 37 %. Väčšie úsilie predstavuje sporenie pre ženy (o 12 % viac ako u mužov).

 

Finančná zodpovednosť slovenskej populácie sa dlhodobo zvyšuje, čo preukazuje skutočnosť, že 88 % slovenských občanov si uvedomuje, že splácanie pôžičiek vyžaduje plánovanie a pravidelnosť (57 % úplne súhlasí, 30 % skôr súhlasí).

 

"Na jeseň tohto roku sme na Slovensku spustili rozsiahlu kampaň, v ktorej sa snažíme vysvetliť slovenskej populácii dôležitosť kontaktovania ich veriteľa vždy, keď nastanú problémy so splatnosťou ich záväzkov. Veľmi príjemne nás prekvapilo, že 68 % Slovákov by v prípade omeškania splátok kontaktovalo svojho veriteľa a požiadalo ho o predĺženie termínu splatenia alebo rozdelenie zostávajúcich splátok. Ďalších 17 % by sa snažilo zaplatiť aspoň maximálnu možnú časť dlžnej splátky, aby ukázalo svoju vôľu splatiť dlh. Iba 4 % dlžníkov by sa vyhýbali kontaktu s bankou," uviedla Paulina Sapkowska, generálna riaditeľka spoločnosti KRUK.

 

Keď je človek zadlžený, je ľahké spanikáriť a urobiť unáhlené rozhodnutie ohľadom pôžičiek - o tom je presvedčených 75 % občanov (36 % rozhodne súhlasí a 39 % skôr súhlasí). Takmer polovica (49 %) Slovákov sa však prikláňa k názoru, že najjednoduchší spôsob, ako vyriešiť zadlženosť alebo nepriaznivú finančnú situáciu, je vziať si pôžičku.

 

V tohtoročnom prieskume sa zisťovali aj najčastejšie typy situácií, ktoré vedú k omeškaniam so splatnosťou záväzkov. Oneskorenie sa so splátkami si Slováci pravidelne dovoľujú u pôžičiek od rodiny a priateľov (1,7 %), platieb za mobilné telefóny (1,3 %) a pôžičiek od bánk či nebankových inštitúcií (0,8 %). Oneskorenie dosahuje najčastejšie dĺžku 1-2 mesiace. Naopak, žiadny z respondentov sa nikdy neuchýlil k omeškaniam v splátkach elektriny či plynu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies