Viac ako polovica Slovákov dokáže odložiť bokom peniaze

NETKY.SK • 9 Január 2014, 15:37 • 2 min
Viac ako polovica Slovákov dokáže odložiť bokom peniaze

BRATISLAVA - Napriek tomu, že viac ako polovica Slovákov dokáže odložiť bokom nejakú sumu peňazí, len o niečo viac ako jednej tretine Slovákov sa to darí pravidelne každý mesiac. Pre polovicu z nich je to suma do 60 eur. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu Prima banky, ktorý uskutočnila prieskumná agentúra 2muse, predsavzatie šetriť si v novom roku dáva každý štvrtý Slovák.

slovakia

left justify in out

"Aj keď rok 2013 nebol pre slovenskú ekonomiku a spotrebiteľov jednoduchý, viac ako polovici z nás sa každý mesiac podarilo neminúť všetky peniaze nadoraz," uviedla banka.

Vo väčšine prípadov si ľudia podľa prieskumu neodkladajú peniaze na konkrétny účel, ale len tak "do rezervy". Aj vtedy je však dobré podľa Prima banky myslieť na to, ako peniaze čo najlepšie zhodnotiť. Podľa výsledkov prieskumu si 82 % respondentov myslí, že výhodnejšie je mať peniaze uložené radšej v banke ako doma. Napriek tomu sme sa ešte podľa Prima banky stále nezbavili zlozvyku držať ich tam, kde zarábajú najmenej.

Podľa riaditeľky divízie riadenia produktov Prima banky Henriety Gáherovej je dobré, že si Slováci postupne zvykajú presúvať peniaze z "vankúšov" do bánk. "Tam ich však nechávajú ležať na bežných účtoch, kde sa peniaze nezhodnotia vôbec," povedala Gáherová. Zároveň sa podľa nej môže stať aj to, že ich z bežného účtu jednoducho minú, hoci ich nevyhnutne v tej chvíli nepotrebujú. V prípade pravidelného odkladania menšej sumy peňazí je pre klientov podľa Gáherovej vhodné pravidelné sporenie, ktoré dokáže ponúknuť lepší úrok ako na klasickom termínovanom vklade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies