Viac ako polovica nebezpečných výrobkov v EÚ pochádza z Číny

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 15:12 • 2 min
Viac ako polovica nebezpečných výrobkov v EÚ pochádza z Číny

BRATISLAVA - Najviac nebezpečných výrobkov, v prípade ktorých museli úrady v EÚ prijať nápravné opatrenia, v roku 2012 pochádzalo z Číny. Z 2 278 oznámení o nebezpečných výrobkoch sa 58 percent týkalo práve čínskych tovarov.

slovakia

left justify in out

Hlavnými kategóriami výrobkov predstavujúcich vážne riziko pre spotrebiteľa boli oblečenie, textílie a módne doplnky (34 %), nasledovali hračky (19 %). Ako informovala agentúru SITA Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR, medzi najčastejšie oznamované riziká spôsobené týmito výrobkami patrili chemické riziká, riziko uškrtenia a riziko poranenia.

Riziká poranenia a uškrtenia sa často vyskytujú v prípade detského oblečenia so sťahovacími šnúrkami, napríklad na plavkách. Ďalšími príkladmi výrobkov, ktoré boli v EÚ v roku 2012 zakázané, sú prípravok na zosvetlenie kože obsahujúci hydrochinón, ktorého použitie je v kozmetike a vo výrobkoch osobnej hygieny zakázané. Nebezpečným produktom bola plastová bábika obsahujúca 38,5 percenta esteru kyseliny ftalovej, tzv. DEHP. Ten sa využíva pri výrobe plastov alebo nepremokavej obuvi, ale tiež pri výrobe lakov či farbív. Opatrenia proti nebezpečným nepotravinárskym výrobkom oznamujú členské štáty v systéme EÚ na rýchlu výmenu informácií nazvanom RAPEX. V porovnaní s rokom 2011 sa počet varovaní zvýšil o 26 percent. Podľa Ludvikovej je toto zvýšenie výsledkom lepšieho presadzovania právnych predpisov zo strany orgánov v krajinách EÚ. 

RAPEX je systém EÚ rýchleho varovania medzi členskými štátmi a Komisiou, pokiaľ ide o nepotravinárske výrobky. Jeho úlohou je rýchlo šíriť informácie o potenciálne nebezpečných spotrebiteľských výrobkoch. Umožňuje rýchlejšie odhaliť a skôr odstrániť z trhov EÚ výrobky, ktoré by mohli predstavovať riziko pre spotrebiteľov, napríklad detské oblečenie, textílie a elektrické spotrebiče, ktoré nespĺňajú bezpečnostné normy. Medzi najčastejšie oznamované kategórie výrobkov okrem oblečenia, textílií, módnych doplnkov a hračiek patria aj elektrické spotrebiče a vybavenia (11 %), motorové vozidlá (8 %) a kozmetika (4 %). Najviac nebezpečných výrobkov nahlásených v systéme pochádzalo z Číny (58 %), z krajín EÚ (17%) a v jedenástich percentách prípadov bola krajina pôvodu neznáma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona