Viac ako deväť percent Turkov nepovažuje Islamský štát za teroristickú skupinu

NETKY.SK • 13 Január 2016, 08:18 • 2 min
Viac ako deväť percent Turkov nepovažuje Islamský štát za teroristickú skupinu

ANKARA - Militantné zoskupenie Islamský štát (IS) nie je pre vyše deväť percent Turkov teroristickou organizáciou a viac ako päť percent obyvateľov Turecka sa netají podporovaním jeho aktivít. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorého výsledky prevzala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Anketa pod názvom Prieskum sociálnych trendov v Turecku sa uskutočnila v novembri na vzorke vyše 1500 obyvateľov tejto 78-miliónovej členskej krajiny NATO, kde prevažujú vyznávači sunnitského islamu.


Ultrakonzervatívnych sunnitských militantov z Islamského štátu, ktorí ovládajú veľké časti Sýrie a Iraku, by neoznačilo za teroristov 9,3 percenta opýtaných. Medzi podporovateľov ich aktivít sa zaraďuje 5,4 percenta účastníkov prieskumu.
Až 21 percent opýtaných súhlasí s názorom, že IS reprezentuje islam, zatiaľ čo podiel tých, podľa ktorých ide o krajinu alebo štát, dosahuje 8,9 percenta.


Výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky o IS v Turecku zverejnili v utorok, v ten istý deň, ako údajný príslušník tejto skupiny spáchal samovražedný bombový útok v Istanbule. Výbuch v tamojšej štvrti vyhľadávanej turistami usmrtil desať ľudí - deväť Nemcov a jedného Peruánca.


S podielom Turkov, ktorí neodsudzujú IS, v uvedenom prieskume kontrastuje skutočnosť, že táto organizácia spoločne so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ako aj terorizmus celkovo, dominujú obavám vyjadreným jeho účastníkmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies