Viac ako 80% miest a obcí už realizuje úsporné opatrenia

NETKY.SK • 28 December 2015, 10:17 • 2 min
Viac ako 80% miest a obcí už realizuje úsporné opatrenia

BRATISLAVA - Slovenské mestá a obce sa začínajú zaujímať o to, ako viac ušetriť na spotrebe energií. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) urobilo prieskum, podľa ktorého vyše 80 % samospráv už v súčasnosti realizuje úsporné opatrenia na znižovanie energetickej náročnosti verejných zariadení, ako sú napríklad školy, domovy dôchodcov, či rôzne kultúrne stánky.

slovakia

left justify in out

"Z miest a obcí, ktoré doposiaľ neprijali opatrenia zamerané na znižovanie energetickej náročnosti, uviedlo vyše 60 %, že o takýchto opatreniach uvažujú,“ dodal hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
Samosprávy, ktoré už realizujú úsporné opatrenia na zníženie energetickej náročnosti, sa zameriavajú najmä na aktivity smerujúce k modernizácii verejného osvetlenia. Je ich takmer 40 %. Znižovanie energetickej náročnosti mestských a obecných úradov uskutočnilo 28 % respondentov. Aktivity samospráv smerujú do prostredia škôl, sociálnych a kultúrnych zariadení. Mestá a obce investujú aj do obnovy tepelných rozvodov.


"Výsledky tohto prieskumu dokazujú snahu samospráv šetriť financie a efektívne spravovať verejný majetok. Svedčí to o tom, že miest a obcí, ktoré už realizujú tieto opatrenia, je viac ako polovica zo samospráv. Tie, ktoré sa doposiaľ nevenovali znižovaniu energetickej náročnosti, uvažujú o ich zavedení,“ skonštatoval predseda ZMOS Michal Sýkora. Združenie zrealizovalo prieskum v novembri a decembri tohto roka na vzorke 287 samospráv, v ktorých žije viac ako 972 tisíc obyvateľov. Prieskum bol súčasťou aktivít v rámci Národného projektu ZMOS Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona