Viac ako 70 % Američanov odmieta vysoké odmeny pre šéfov zachraňovaných bánk

NETKY.SK • 14 December 2010, 08:04 • 2 min
Viac ako 70 % Američanov odmieta vysoké odmeny pre šéfov zachraňovaných bánk

Viac ako 70 % Američanov odmieta vysoké odmeny pre šéfov zachraňovaných bánk

slovakia

left justify in out

Viac ako 70 % Američanov je presvedčených, že finančné spoločnosti z Wall Street, ktoré dostali od vlády finančnú pomoc, by nemali za tento rok vyplatiť manažérom vysoké odmeny. Navyše, každý šiesty opýtaný súhlasí s 50-% daňou z odmien, ktorých výška presiahne 400.000 USD (301.500 eur). Iba 7 % Američanov si myslí, že odmeny sú adekvátne aj vzhľadom na to, že firmy na Wall Street sa opäť začínajú dostávať z krízy. To sú výsledky prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Bloomberg.
      Pri nezamestnanosti stále okolo 10 % vysoké odmeny v bankách dokázali spojiť Američanov bez ohľadu na vek, pohlavie, vzdelanie, príjmy a politickú orientáciu. Dokonca medzi republikánmi, ktorí sú menej náchylní na reguláciu firiem, až 76 % stúpencov podporuje vládny zákaz na vyplácanie vysokých odmien vo firmách, ktoré dostali počas krízy pomoc od štátu. To je vyšší počet než medzi demokratmi.
      Ide najmä o odmeny, aké dostali napríklad výkonný riaditeľ JPMorgan Chase Jamie Dimon alebo šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein za rok 2009. Dimon dostal odmenu vo výške 17 miliónov USD a Blankfein 9 miliónov USD. V prípade Blankfeina to bol pritom oproti rekordnému roku 2007 výrazný prepad v odmenách. Za rok 2007 dosiahla jeho odmena až 67,9 milióna USD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies