Viac ako 6000 železničiarov je v službe aj počas Štedrého dňa

NETKY.SK • 24 December 2015, 09:20 • 2 min
Viac ako 6000 železničiarov je v službe aj počas Štedrého dňa

BRATISLAVA – Rušňovodiči, výpravcovia, dispečeri, vlakvedúci alebo kontrolóri tratí – to všetko sú železničiari, ktorí budú aj počas dnešného Štedrého dňa v práci, aby pomohli ľuďom včas docestovať za svojimi rodinami či blízkymi.

slovakia

left justify in out

Celkovo tak strávi Štedrý deň aj noc v službe vyše 6000 železničiarov zo všetkých troch firiem – osobného dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), nákladného dopravcu Železničná spoločnosť Cargo Slovakia a správcu koľajníc Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

 

Na celkový chod spojov budú tak, ako po iné dni, aj dnes dohliadať dispečeri. "Najväčším želaním dispečerov železnice na Štedrý deň je viac ako kedykoľvek inokedy pokojné počasie, aby vlaky prišli načas," priblížil jeden z dispečerov ŽSR Peter Struhár. Zimné rozmary počasia ako sneh, vietor a ľad vedia podľa jeho slov narobiť starosti. "Posledné roky bývajú Vianoce bez chumelíc, hádam to vyjde aj tento rok," dodal.

 

Výpravcovia aj počas dnešného dňa púšťajú na trasu viac ako tisíc vlakov osobnej dopravy. Napríklad v najvyššie položenej stanici Slovenska na Štrbskom Plese, vo výške 1325 metrov nad morom, vypravia poslednú zo zubačiek na trasu hodinu a štvrť pred polnocou.

 

Rušňovodiči tiež bez ohľadu na sviatok najazdia niekoľko stotisíc kilometrov, či už v rýchliku, InterCity vlaku alebo v lokálnom osobnom vlaku. Službu na Štedrý deň vo vlaku strávia aj vlakvedúci.

 

"V priebehu Štedrého dňa cestuje veľa ľudí, najmä dopoludnia. Mladí domov za rodičmi či starší za deťmi a vnúčatami už priamo k štedrovečernému stolu," opísala vlakvedúca ZSSK Beáta Tóthová. Medzi druhou až štvrtou popoludní prichádza podľa jej slov zlom, vlaky sa viditeľne vyprázdnia. "To už chcú byť všetci v cieli svojej cesty," vysvetlila.

 

Vianočná atmosféra neobchádza ani železničné stanice, kde ľudia počas kupovania lístkov zaželajú krásne sviatky aj pokladníčkam za okienkom. Napríklad v Bratislave na Hlavnej stanici sa cestujúcim aj počas dnešného dňa venuje desať pokladníčok, v nočnej službe zostanú štyri. V Košiciach budú zase v nočnej zmene dostupné tri okienka s predajom lístkov.

 

Okrem toho sú počas dnešného dňa v práci aj železničiari pracujúci u nákladného dopravcu ZSSK Cargo, aby aj na Štedrý deň dopravili nákladné vlaky do tovární.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies