Viac ako 60 krajín sveta sa spojilo v boji proti daňovým únikom

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 12:39 • 2 min
Viac ako 60 krajín sveta sa spojilo v boji proti daňovým únikom

PARÍŽ - V medzinárodnom boji proti daňovým únikom nastal ďalší dôležitý moment. Ministri financií a poverení zástupcovia viac ako 60 krajín sveta v stredu (7.6.) večer v Paríži podpísali Mnohostranný dohovor o zavedení opatrení na zamedzenie narúšania základov dane a presunov ziskov súvisiacich s daňovými zmluvami.

slovakia

left justify in out

Slávnostný podpis bol súčasťou výročného Ministerského zasadnutia Rady OECD. Podpisom dohovoru sa zavŕšili rokovania o tomto opatrení, ktorého prijatím dôjde k úpravám viac ako 1100 zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia. Podpísanie dohovoru ocenil aj slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý zastupoval SR.

 

"Boj s tými, ktorí sa vyhýbajú daňovým povinnostiam, je, žiaľ, realitou. O to viac oceňujem, že môžeme byť pri tom, keď sa štáty spájajú a poukazujú na tých, ktorí sa snažia obchádzať pravidlá," uviedol minister po podpise dohovoru. Verí, že sa k dohovoru budú postupne pripájať aj ďalšie krajiny.

 

Mnohostranný dohovor, ako súčasť projektu BEPS, by mal zabrániť tzv. stratégiám daňového plánovania, ktoré využívajú medzery a nesúlady v daňových pravidlách jednotlivých krajín na umelé presúvanie ziskov do lokalít s nízkymi alebo nulovými daňami. V nich realizujú minimálnu, alebo žiadnu podnikateľskú činnosť, čo vedie k únikom na dani z príjmov právnických osôb.

 

Dohovor nadobudne definitívnu platnosť po tom, čo ho na vnútroštátnej úrovni schváli minimálne päť krajín, ktoré sa podpisu zúčastnili. Následne sa premietne do bilaterálnych zmluvných záväzkov signatárskych štátov. SR na úpravy prostredníctvom multilaterálneho dohovoru vybrala všetkých svojich 64 platných a účinných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies