Viac ako 500 ľudí podporuje pripomienku k novele o zbraniach

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 12:06 • 2 min
Viac ako 500 ľudí podporuje pripomienku k novele o zbraniach

BRATISLAVA - Viac ako 500 ľudí aktuálne podporuje hromadnú pripomienku k novele zákona o strelných zbraniach a strelive.

slovakia

left justify in out

Návrh novely rieši najmä expanzné zbrane, teda znefunkčnené zbrane, ktoré sa však ďalšou úpravou dajú prerobiť na streľbyschopné. Legislatíva tiež mení ďalšie pravidlá o strelných zbraniach. Občianske združenie Legis Telum – Združenie vlastníkov strelných zbraní, o. z. predložilo zásadnú hromadnú pripomienku. "Zásadne namietame niektoré nedostatky návrhu novely," tvrdí združenie, ktoré predložilo aj niekoľko vlastných návrhov.


Novela zavádza povinnosť ohlásiť nadobudnutie expanznej zbrane na políciu a predložiť ju na zaevidovanie. Na základe zaevidovania bude na zbraň vydaný preukaz zbrane. Zároveň bude jej držiteľ povinný pri trvalom vývoze alebo trvalom dovoze požiadať o vydanie zbrojného sprievodného listu rovnako, ako je to aj u zbraní ostatných kategórií. Združenie vlastníkov strelných zbraní tvrdí, že návrh by sa mal vzťahovať výlučne na tie expanzné zbrane, ktoré vznikli úpravou zbraní, ktoré boli pôvodne zbraňami kategórie A, B alebo C. Iba takýto druh zbraní predstavuje podľa združenia riziko zneužitia ich nelegálnou spätnou úpravou na plne funkčné zbrane. "Návrh však ide nad tento rámec a zavádza prísnu reguláciu aj takých expanzných zbraní, ktorých úprava na plne funkčnú a streľbyschopnú zbraň je prakticky nemožná vzhľadom na ich technické riešenie a materiály použité na ich výrobu – napríklad rôzne ,štartovacie´ a poplašné pištole vyrobené z menej odolných zliatin a plastov," píše v pripomienke Legis Telum. Zbrane kategórie A sú tzv. zakázané zbrane, v B kategórii sú zbrane, ktoré podliehajú povoľovaciemu konaniu. Zbrane C kategórie podliehajú ohlasovacej povinnosti. Do kategórie D patria okrem iných aj expanzné zbrane, pri manipulácii s týmito zbraňami musí mať človek pri sebe občiansky preukaz a zbraň nesmie viditeľne nosiť alebo prepravovať.


Zmeny v legislatíve sa majú dotknúť aj internetového predaja zbraní. Rezort vnútra chce rozšíriť zákaz on-line predaja aj na vybrané zbrane kategórie D vrátane expanzných zbraní. Iniciátori hromadnej pripomienky navrhujú, aby sa regulácia v tejto oblasti vzťahovala výlučne na expanzné zbrane, ktoré boli znefunkčnené úpravou zbraní kategórie A, B alebo C. "Rozšírenie zákazu predaja na diaľku aj iných zbraní kategórie D je reštrikciou, ktorá nie je ničím zdôvodnená, je neželaná a povedie iba k výraznému ekonomickému poškodeniu držiteľov zbrojnej licencie, ktorých nemalá časť obratu pramení práve z predaja na diaľku," konštatujú v pripomienke.


Policajti by po schválení novely v takej podobe, ako ju ministerstvo predložilo, dostali väčšie kompetencie pri zadržaní zbraní. Novela totiž rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. "Ide o prípady, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb, alebo sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu," píšu autori legislatívy v dôvodovej správe. Podľa združenie vlastníkov strelných zbraní je však "očakávanie" útoku stav veľmi neurčitý a vrcholne subjektívny. "Ponechanie návrhu v pôvodnom znení by prinieslo neželaný precedens zásahu do základných práv a slobôd a prinieslo by výraznú právnu neistotu do postavenia legálneho držiteľa zbrane," konštatuje občianske združenie a dodáva, že v slobodnej spoločnosti nie je na mieste, aby mal represívny orgán na základe takto nedostatočne špecifikovaného oprávnenia, bez existujúcich kontrolných mechanizmov a opravných prostriedkov s odkladným účinkom možnosť takto vážne zasahovať do základných práv držiteľa zbrane.


Účinnosť novely zákona o strelných zbraniach a strelive navrhujú od 1. júla 2015. Legislatívu začali pripravovať ešte minulý rok. Vo februári tohto roku sa objavili informácie, podľa ktorých mohli zbrane z teroristického útoku vo Francúzsku pochádzať zo Slovenska. Údajne mohlo ísť pôvodne o expanzné zbrane kúpené cez internet, ktoré neskôr upravili a zabíjali s nimi v Paríži. Pripomienkové konanie k novele sa skončí 14. apríla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies