Viac ako 40 poslancov zatiaľ podporilo ochranu manželstva

NETKY.SK • 10 Február 2014, 09:20 • 2 min
Viac ako 40 poslancov zatiaľ podporilo ochranu manželstva

BRATISLAVA – Viac ako 40 slovenských zákonodarcov sa zatiaľ pripojilo k návrhu, s ktorým 14. januára prišiel podpredseda NR SR Ján Figeľ vo veci ústavnej ochrany manželstva.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, doplnenie dvoch viet do ústavy navrhne po 14. februári celá početná skupina poslancov, ktorá zareagovala pozitívne a aktívne na toto pozvanie. Po konzultáciách v priebehu jesene s parlamentnými politickými stranami na tému ochrany manželstva boli listami i osobne pozvaní pripojiť sa k návrhu všetci poslanci parlamentu.

"Manželstvo je tak základná a zásadná vec, že si zaslúži jasný postoj a osobnú zodpovednosť. Rozsah podpory je na tradičné parlamentné pomery výnimočný," povedal Figeľ. Navrhuje, aby do ústavy boli doplnené dve vety: "Manželstvo je jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Hlavným cieľom manželstva je založenie rodiny a výchova detí. „A tam, kde ide o deti, o ich najlepší záujem, tam má zodpovednosť aj spoločnosť a štát. Lebo deti sú budúcnosťou každej rodiny, národa a spoločnosti," povedal.

Časovanie iniciatívy podľa Figeľa nesúvisí s prezidentskými voľbami, ale s udalosťami u nás a vo svete v priebehu minulého roku. "Rodová ideológia sa pretláča v rôznych oblastiach a spochybňuje nielen manželstvo, ale aj prirodzenú identitu ľudskej osoby ako muža a ženy. Zasahuje všetky oblasti práva a výchovy detí. Rovnosť sa mieša s rovnakosťou. A právo na manželstvo sa oddeľuje od práva na rodinu," zdôraznil.

 
Na druhej strane, pre občanov a voličov je podľa Figeľa dobré a potrebné poznať názory volených kandidátov, lebo im zverujú svoje záujmy, práva a štátnu moc. „Platí to nielen o prezidentských, ale aj o európskych a o každých voľbách. Demokracia je inštitucionalizovaná nestabilita, lebo stále sa niečo a niekto volí. Voliť informovane a zrelo znamená voliť lepšie, znamená upevňovať slobodu a demokraciu," vyhlásil Figeľ. 

Medzi podpísanými poslancami sú zastúpené všetky kluby okrem vládneho Smeru-SD. Prijatie doplnenia Ústavy SR predpokladá najmenej 90 hlasov. "Najdôležitejšie sú vždy hlasovania, viac ako diskusia samotná," povedal Figeľ. Rokovanie a prvé hlasovanie sa predpokladá na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 18. marca. Svoju podporu návrhu vyjadrujú osobnosti spoločenského života, mimovládne organizácie, viacerí biskupi. Na Slovensku prebieha v tomto čase Národný týždeň manželstva. „Aj preto je legislatívna iniciatíva vhodným vyvrcholením spoločenských aktivít smerujúcich k posilneniu tejto dôležitej a najstaršej spoločenskej ustanovizne,“ konštatoval podpredseda parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies