Viac ako 40 percent rodičov plánuje 1. júna poslať deti do škôl

NETKY.SK • 22 Máj 2020, 08:44 • 2 min
Viac ako 40 percent rodičov plánuje 1. júna poslať deti do škôl

BRATISLAVA - Viac ako 40 percent rodičov určite plánuje 1. júna poslať deti do škôl. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ako, ktorý sa uskutočnil 18. až 21. mája na vzorke 1 098 respondentov. Prieskum agentúre SITA zaslala riaditeľka výskumu prieskumnej agentúry Kamila Hříchová.

slovakia

left justify in out

Respondentov sa prieskumníci pýtali, či plánujú poslať deti do škôlky alebo školy, ak sa situácia ohľadom počtu nakazených na koronavírus na Slovensku znovu nezhorší. 

 

45,8% odpovedalo určite áno

Odpoveď „určite áno“ si zvolilo 45,8 percenta a „asi áno“ 12,7 percenta. Do škôlok po ich znovuotvorení detí „asi nedá” 9,9 percenta rodičov, „určite nedá“ 27,8 percenta. Odpovedať nevedelo 3,8 percenta opýtaných.

Do tried na prvom stupni základných škôl chce „určite“ poslať svoje deti 43,4 percent rodičov. Odpoveď „asi dám“ si zvolilo 19,4 percent a „asi nedám“ 8,2 percent respondentov. Určite nechce dať deti do škôl 22,2 percenta opýtaných. Odpovedať nevedelo 6,8 percenta ľudí.

 

img

Odmietanie návratu do škôl častejšie uvádzali menej vzdelaní rodičia. Deti, ktoré žijú v najmenších obciach, sa do materských a základných škôl, podľa odpovedí ich rodičov, vrátia s vyššou pravdepodobnosťou ako deti z najväčších miest.

 

Všetko bude závisieť podľa situácie
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v pondelok 18. mája informoval, že zriaďovatelia budú môcť od 1. júna 2020 otvoriť materské školy a prvých päť ročníkov základných škôl, ako aj školské kluby detí. Do materských škôl budú prednostne umiestňované deti rodičov v prvej línii, teda zdravotníkov, hasičov a záchranárov, policajtov a pedagogických pracovníkov.

Či a v akom režime zriaďovatelia školy otvoria, bude závisieť od vývoja šírenia nákazy Covid-19, personálnych, materiálnych a priestorových možností škôl. V materskej škole bude môcť byť v skupine najviac 15 detí a v základnej škole maximálne 20 detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona