Viac ako 40 krajín bude spolupracovať pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine

NETKY.SK • 15 Júl 2022, 06:06 • 2 min
Viac ako 40 krajín bude spolupracovať pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine

HAAG – Spojené štáty a viac ako 40 ďalších krajín vo štvrtok v Haagu, kde sa nachádza sídlo Medzinárodného trestného súdu (ICC), podpísali politickú deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Okrem USA a členských štátov EÚ sú medzi 45 krajinami, ktoré sa zaviazli ku koordinácii vyšetrovania zločinov páchaných ruskými silami, aj Británia, Kanada, Mexiko a Austrália, informuje denník The Guardian. Medzi kroky, ktoré krajiny plánujú podniknúť, patrí okrem iného vytvorenie zastrešujúcej skupiny s cieľom zabrániť, aby dochádzalo k zduplikovaniu vyšetrovaní. Plánujú tiež zaistiť školenia pre ukrajinských prokurátorov a rozšíriť počet forenzných tímov pôsobiacich na Ukrajine.

 


Krajiny tiež prisľúbili sumu 20 miliónov eur na podporu ICC, ukrajinskej generálnej prokuratúry a podporného úsilia zo strany OSN. „Pravdou je jednoducho to, že zatiaľ čo sa tu rozprávame, deti, ženy, muži, mladí aj starí žijú v terore,“ povedal na konferencii o vojnových zločinoch na Ukrajine páchaných ruskými inváznymi silami hlavný prokurátor ICC Karim Khan.

 

img


Účastníci zdôraznili, že vzhľadom na to, že v súčastnosti sa vyšetruje okolo 23 000 podozrení z vojnových zločinov, je potrebné, aby boli dôkazy dôveryhodné a organizované. K účastníkom konferencie sa prostredníctvom telemostu prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol, že žiada vytvorenie „osobitného tribunálu“ na vyšetrovanie ruskej invázie na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Joe Biden vyslal Iránu tvrdý odkaz. Čo povedal?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies