Viac ako 30 obcí volí starostov a poslancov

NETKY.SK • 25 Január 2014, 07:21 • 2 min
Viac ako 30 obcí volí starostov a poslancov

BRATISLAVA - Spolu 21 obcí dnes volí svojich starostov. Zároveň voliči v desiatich obciach dopĺňajú v nových obecných voľbách svoj obecný poslanecký zbor.

slovakia

left justify in out

Pôvodne mali dnes starostov voliť v 23 obciach, v obci Lackov v okrese Krupina a Harakovce v okrese Levoča však nikto o kreslo starostu nemal záujem. Nové obecné voľby sa nekonajú v žiadnej z obcí Bratislavského kraja. O konaní nových volieb do orgánov samosprávy obcí v poslednú januárovú sobotu rozhodol vlani 3. júla a 15. októbra predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Voľby sa podľa zákona konajú v jeden deň od 7:00 do 20:00. Ak je to potrebné, môžu sa niekde začať skôr, no všade musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00.

V Trnavskom kraji volia starostu v obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda. Počet poslancov musia doplniť v svojich obecných zastupiteľstvách v obciach Kočín - Lančár (okr. Piešťany) a Kátov (okr. Skalica). 

V dvoch obciach Trenčianskeho kraja obyvatelia volia nového starostu, a to v Liešťanoch (okr. Prievidza) a v Hrašnom (okr. Myjava). Jednu obec - Mojtín (okr. Púchov) čaká doplnenie obecného poslaneckého zboru. V troch obciach volia starostu v Nitrianskom kraji - v Bátovciach a Farnej v okr. Levice a v obci Lovce v okrese Zlaté Moravce. 

Voľby starostu sa dnes mali konať aj v obci Lackov v okrese Krupina v Banskobystrickom kraji, kde predchádzajúca starostka Oľga Mozoľová odstúpila ku koncu júna 2012. Voľby tu ale nie sú, pretože sa spomedzi zhruba stovky tamojších obyvateľov neprihlásil žiadny kandidát. Opakuje sa tak situácia z marca a júna minulého roka. V kraji si však svoj poslanecký obecný zbor dnes doplnia v obci Poniky (okr. Banská Bystrica). 

V Žilinskom kraji si v tzv. doplňujúcich voľbách nových starostov vyberajú v obciach Terchová a Hôrky v okrese Žilina, Demänovská dolina a Ľubeľa v okrese Liptovský Mikuláš, Ďanová v okrese Martin a Štefanov nad Oravou v okrese Tvrdošín. V Čremošnom v okrese Turčianske Teplice volia obecného poslanca. V tom istom okrese doplnia počet poslancov v obecnom zastupiteľstve voliči v obciach Ivančiná a Rakša. 

Starostov v Košickom kraji volia v piatich obciach a v jednej volia poslanca. Nového starostu volia v košickej mestskej časti Vyšné Opátske a v dvoch obciach okresu Košice-okolie, v Košickej Belej a vo Vajkovciach. Vedenie obce volia aj v obciach Bačkov a Vojka v okrese Trebišov. V obci Opátka z okresu Košice-okolie by si mali obyvatelia zvoliť jedného poslanca. 

V Prešovskom kraji môžu voliči hlasovať o starostoch v obciach Hendrichovce v okrese Prešov, Vyšná Jedľová v okrese Svidník, Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou a Makovce v okrese Stropkov. Voliť sa malo aj v Harakovciach (okres Levoča), no v obci sa nenašiel ani jeden záujemca o tento post. Obecné poslanecké zbory v dnešných nových voľbách dopĺňajú v Ondavke (okres Bardejov) a Pavľanoch (okres Levoča). 

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov. Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora. 

Funkciu starostu v obciach, kde nezvolili starostu alebo kde Ústavný súd SR vyhlásil komunálne voľby starostu za neplatné či starostovi zanikol mandát, by mal zastávať zástupca starostu. Zástupca starostu plní úlohy starostu až kým starosta zvolený v nových voľbách nezloží sľub. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies