Viac ako 1500 dobrovoľníkov chce pomôcť integrovať utečencov

NETKY.SK • 2 September 2015, 14:52 • 2 min
Viac ako 1500 dobrovoľníkov chce pomôcť integrovať utečencov

BRATISLAVA – Iniciatíve Kto pomôže? sa za 12 týždňov podarilo získať viac ako 1 500 dobrovoľníkov z radov jednotlivcov, rodín, spoločenstiev, cirkví či firiem pre pomoc v rámci integrovania utečeneckých rodín z Iraku a Sýrie.

slovakia

left justify in out

Iniciatívu podporilo aj niekoľko organizácií a osobností ako napríklad kňaz Anton Srholec či verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Agentúru SITA o tom informoval koordinátor iniciatívy Hugo Gloss.


Cieľom iniciatívy Kto pomôže? je prijatie 100 utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku na Slovensko. „S týmto cieľom sme už oslovili premiéra, ministra vnútra ako aj ministra zahraničných vecí,“ uviedol Gloss. Ako dodal, rozhodnutie vlády pomôcť sýrskym kresťanom považujú za pozitívne, chcú sa však podieľať na ich integrácii.


„Veríme, že ak sa ukáže pomoc zo strany vyše 1 000 dobrovoľníkov ako účinná, vláda bude ochotná realizovať náš pôvodný cieľ prijať 100 utečeneckých rodín. Zároveň dúfame, že koordinovaná pomoc utečeneckým rodinám pomôže zamedziť ďalším tragédiám,“ uviedol Gloss. Takisto skonštatoval, že iniciatíva chce pomôcť ľuďom v núdzi bez ohľadu na náboženstvo. „Náš projekt je otvorený utečencom zo všetkých kultúrnych a náboženských prostredí. Odmietame akúkoľvek etnicky či nábožensky motivovanú nenávisť,“ uviedol.


Gloss tiež pripomína, že práve kresťania patria medzi najohrozenejšie skupiny na Blízkom východe. Slovensko im podľa neho dokáže poskytnúť prostredie, ktoré im je „kultúrne aj nábožensky blízke“. Zapojiť sa do projektu môžu záujemcovia niekoľkými spôsobmi. Utečencov môžu ubytovať, ale aj napríklad s nimi tráviť voľný čas či pomôcť im pri hľadaní práce. Túto iniciatívu zorganizovalo Spoločenstvo Ladislava Hanusa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies