Viac ako 1400 škôl chce žiakov testovať elektronicky

NETKY.SK • 14 September 2013, 14:00 • 2 min
Viac ako 1400 škôl chce žiakov testovať elektronicky

BRATISLAVA - Do národného projektu, ktorý má do škôl priniesť elektronické testovanie žiakov, sa hlási najviac škôl zo Žilinského kraja.

slovakia

left justify in out

Viac ako 1400  základných a stredných škôl sa prihlásilo k začiatku školského roka do projektu, ktorý má priniesť elektronické testovanie žiakov. V počte zapojených škôl vedie Žilinský kraj s  220 prihlásenými školami. Na druhom mieste je Prešovský kraj, v ktorom sa do projektu hlási 209 škôl,  nasleduje Košický kraj so 198 školami. Agentúru SITA informovala manažérka publicity projektu Mária Grebeňová-Laczová.

Národný projekt Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania pripravuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania. Projekt za viac ako 28 miliónov eur hradený najmä z eurofondov má vytvoriť podmienky na elektronické testovanie žiakov všetkých základných a stredných škôl. V budúcnosti by sa malo testovanie deviatakov a predovšetkým maturitné skúšky robiť už len cez počítač. „Najviac škôl zo Žilinského kraja je z priamo zo Žiliny (27 škôl), nasledujú Martin a Dolný Kubín (po 12 škôl) a tretí je Ružomberok a Liptovský Mikuláš (po 11 škôl). Ide o školy, ktorých počítače v učebniach spĺňajú technické požiadavky na elektronické testovanie a následne s nami podpísali rámcovú zmluvu o spolupráci, “ priblížila riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská, hlavná manažérka projektu. Počet škôl nie je konečný, ďalšie sa môžu rozhodnúť začiatkom nového školského roka 2013/2014 a zapojiť sa ešte do jesenného prieskumu školských počítačov.  

Školy zapojené do projektu budú mať bezplatný prístup k rozsiahlej elektronickej databáze úloh na overovania vedomostí žiakov. Elektronické testovanie má učiteľom zjednodušiť vyhodnocovanie testov, žiaci zas majú získať rýchlejšiu spätnú väzbu o tom, ako v teste dopadli. Nové úlohy a testy budú spĺňať požiadavky Štátneho vzdelávacieho programu. Do novembra 2015 v rámci národného projektu vznikne celkom 30-tisíc nových úloh a 150 testov pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy. Testy budú zo všeobecno-vzdelávacích predmetov ako je slovenský jazyk a literatúra, angličtina, nemčina, ruština, maďarský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra pre žiakov s vyučovacím jazykom maďarským, biológia, fyzika, chémia, dejepis, geografia, občianska náuka, matematika či informatika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies