Viac ako 100 unesených školáčok v Nigérii sa údajne nechce vrátiť domov

NETKY.SK • 18 Október 2016, 16:50 • 2 min
Viac ako 100 unesených školáčok v Nigérii sa údajne nechce vrátiť domov

ABUJA - Nigérijská vláda sa snaží vyjednať prepustenie ďalších 83 školáčok, ktoré v roku 2014 uniesli z mesta Chibok militanti z organizácie Boko Haram. Uviedol to dnes Pogu Bitrus, predseda chibockej organizácie Chibok Development Association. Zároveň však dodal, že vyše 100 ďalších unesených dievčat nechce skupinu Boko Haram opustiť.

slovakia

left justify in out

Bitrus agentúre AP povedal, že unesené dievčatá, ktoré prepustenie odmietajú, boli pravdepodobne zradikalizované hnutím Boko Haram alebo sa hanbia vrátiť domov preto, že sa s extrémistami zosobášili a mali s nimi deti.


Podľa jeho slov by sa 21 školáčok, ktoré sa minulý týždeň dostali na slobodu výmenou za štyroch zadržiavaných vodcov Boko Haram, ďalej malo radšej vzdelávať v zahraničí. Je totiž možné, že v Nigérii budú tieto dievčatá stigmatizované.


Členovia Boko Haram uniesli 14. apríla 2014 zo školskej spálne v obci Chibok 276 dievčat a mladých žien. Iba asi 50 z nich sa podarilo ihneď tejto islamistickej povstaleckej skupine ujsť. Napriek rôznym pokusom o pátranie po nezvestných dievčatách a vyjednávaniu s radikálnou skupinou sa armáde donedávna podarilo zachrániť len jednu školáčku.


Väčší úspech dosiahla nigérijská vláda až minulý týždeň, keď extrémisti po vyjednávaní prepustili 21 dievčat. Zvyšok unesených školáčok je naďalej v rukách Boko Haram, ktoré si z nich urobilo sexuálne otrokyne alebo ich prinútilo k manželstvu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies